A tavalyi év során alaposan megtépázott tech szektor legnagyobb szereplői idén is folytatják a korábban már megkezdett tömeges elbocsátási hullámukat, ettől remélve az adott esetben akár több mint hatvan százalékkal beszakadt részvényárfolyamaik feltámadását.

németország, munkanélküliség, munkakeresés, unemployement
Young woman working from home A young blond woman sits comfortably while doing a freelance job from her living room and drinking coffee.
Fotó: GettyImages

Az elbocsátások ugyanis költségcsökkentést vetítenek előre, ami gazdaságosabb működésre és nagyobb vállalati nyereségre enged következtetni, jobb befektetéssé téve az adott vállalat papírjait. 

A stratégia ugyanakkor nem minden esetben jön be. 

A Barron's által vizsgált 12 cég kurzusa átlagosan öt százalékos pluszt látott a leépítések hírére, de az egyes vállalatok részvényárfolyamára kifejtett hatás nagy eltéréseket hozott. A számok rámutattak: a legtöbb munkavállalót elbocsátó Amazon 18 ezer embert rúgott ki, ami teljes munkaerejének csupán hat százalékát tette ki – aznap az árfolyam egy százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Azóta azonban jelentős, tíz százalék körüli pluszt hozott a kurzus, de ennek hátterében már más indokok is állhatnak.

Az arányaiban legnagyobb, húsz százalékos leépítést bejelentő Coinbase kriptoplatform 950 munkavállalójától vált meg, a hírre pedig több mint tíz százalékot ugrott felfelé a kurzus már a bejelentés napján, azóta pedig több mint hatvan százalékos pluszban jár a részvényeik árfolyama – igaz, ebben benne volt egy azóta kihűlt 110 százalékos emelkedés is. 

A Meta hatalmasat nyert az elbocsátásokon.

Zuckerberg közösségimédia vállalata november elején jelentette be, hogy megválik 11 ezer munkavállalójától, ami 13 százalékos létszámleépítést jelentett a cégnél. A kurzus azóta több mint nyolcvan százalékos erősödésen ment keresztül, igaz, jelenleg lejjebb jár az árfolyam, mint járt a rali február elején tetőző csúcspontján. 

A november eleji bejelentés óta szárnyal a kurzus

A Meta erősödése mögött Zuckerberg megváltozó retorikája is megbújik, aki az idei évre a hatékonyság esztendejeként hivatkozik, és a további létszámszűkítést sem zárta ki, ha arra lenne szükség.

A Microsoft január elején jelentett be egy öt százalékos elbocsátási hullámot, a részvényárfolyamuk pedig két százalékos mínusszal reagált erre napon belül – a befektetők ugyanis nem látták a nézőpont változását a cég lépése mögött, csupán egy rövidtávú költségcsökkentést sejtettek a háttérben. A kurzus a hírek óta nem tudott magára találni, két százalékos pluszt tudott mindössze összehozni. 

A legfrissebb, tíz százalékos leépítésről szóló bejelentést a Twitter tette közzé vasárnap, cége további kétszáz munkavállalójától vált meg a hétvégén.