A New York-i felügyelet vasárnap azonnali hatállyal bezárta a Signature Bankot, és átvette az irányítást annak betétállománya és pénzügyei felett, feltéve a pontot egy mind az amerikai bankrendszer, mind a kriptoszektor számára egyaránt letaglózó hét végére.

Signature Bank Closed by New York Regulators
Fotó: AFP

A Silvergate bukását alig pár nappal követő Signature Bank bedőlését a pénzintézetek betétesei nem fogják anyagilag megérezni az amerikai pénzügyminisztérium, jegybank és betétbiztosítási alap (FDIC) friss döntése nyomán, amely minden számlabirtokos pénzét elérhetővé teszi számukra, de a kriptodevizák hívei annál inkább: ez a két bank volt ugyanis a kriptotőzsdék legnagyobb barátja az amerikai bankrendszerben. 

A Silvergate és a Signature bukásával gyakorlatilag elfogy a levegő a kriptotőzsdék körül.

A Signature-nek a bezárás pillanatában 16,5 milliárd dollárnyi kriptóval kapcsolatos betéte volt, ebből 240 millió a Coinbase számláján, míg 250 millió a Paxos, a BUSD stablecoin kibocsátójának neve alatt szerepelt a bank nyilvántartásában, amelyhez most gond nélkül hozzá tudnak férni, ám kérdés, hogy ezek után hol tudják tárolni azokat.

Az amerikai bankrendszer ugyanis már eddig sem volt kifejezetten nyitott a kriptóval kapcsolatos pénzek tárolására, a Fed óvatosságra intő álláspontja pedig, amit egyre erőteljesebben hangoztat, szintén nem jelenthet reménysugarat az alternatív devizák világa számára.

A két pénzintézet bedőlése nemcsak a kriptodevizák tárolásával kapcsolatban okozhat hatalmas gondokat a szektor számára, de az azonnali fizetési rendszereik esetleges leállásával sokszorosan megnehezíthetik a kriptodevizákhoz való hozzáférést, a munkabérutalásokat és a kereskedelmet – ugyanis csak ennek a két banknak volt olyan online infrastruktúrája, ami mindezt lehetővé tette az ügyfelek számára.

A Silvergate instant utalási ökoszisztémája már leállt, így csak a Signature Signet hálózata érhető el a kriptobefektetők számára.

Így amennyiben a Signet is lehúzza a rolót, a kriptoszektor elvesztheti mindkét azonnali, éjjel-nappal üzemelő fizetési szolgáltatóját. A Signature Bank szolgáltatásának esetén ugyanakkor van még esély a feltámadásra: a hatóságok ugyanis hamarosan licitre bocsátják a bankot, így a fizetési rendszer életben maradására egy potenciálisan kriptobarát vevő esetén minden esély meglehet.

A bank mérlegfőösszege tavaly december végén 110 milliárd dollárra rúgott, míg a betétállománya 88,59 milliárdot tett ki.