Jerome Powell szenátusi meghallgatása a napokban zajlik, amelyen a Fed elnöke az amerikai gazdaság és a dollár helyzetén túl a kriptodevizák jövőjével kapcsolatos várakozásokról is számot adott.

Jerome Powell szenátusi meghallgatása a napokban zajlik.
Fotó: Mandel Ngan / AFP

A jegybankár bejelentései újrakeverték a globális piaci paklit, miszerint a továbbra is dübörgő inflációs helyzet és a vártnál erősebb amerikai munkaerőpiaci trendek további kamatemeléseket tesznek szükségessé, és ezek mértékében sem biztos, hogy képes lesz visszafogni magát a Fed. A bejelentések hatására a dollár erősödni kezdett, a forint átmenetileg megingott , de ami a kriptodevizák világával kapcsolatos hatásokat illeti, a hirtelen 1,6 százalékos eséssel követte le Powell szavait. 

Az emelkedő kamatszint általában rontja a bitcoin értékét.

A kriptoeszköz árfolyama a dollárral szemben a kedden elhangzottak óta közel háromszázalékos mínuszban jár, a gazdasági pesszimizmus a bitcoinra is rányomta a bélyegét. A Fed elnöke ugyanakkor a kriptotérrel kapcsolatosan viszonylag pozitív gondolatokat fogalmazott meg, így a mélyrepülés hosszú távon nem feltétlenül indokolt, legalábbis a hatósági hozzáállás alapján. 

A bitcoin-dollár árfolyam 2020-tól
A bitcoin volatilitása a teljes szektorra jellemző

Powell a szenátusi meghallgatáson elmondta: a kriptók mögött található technológia figyelemre méltó, a benne rejlő innováció pedig kellő ráfordítással sokak életét teheti könnyebbé. 

Az innovációt pedig nem szeretnénk elnyomni.

– tette hozzá. 

A szektorban lezajló káoszt és a kriptopiac tavalyi összeomlását azonban szerinte semmiképp sem lehet figyelmen kívül hagyni: a ugyanis jelenleg a csalók, bűnözők és pénzmosók számára nyújt menedéket, amin csak a kellő szabályozás bevezetése változtathat. A regulációra azonban igény már jelenleg is fennáll, és nem csak a lakosság, illetve a befektetők részéről: a digitális jegybankpénzekre (CBDC) és a hozzájuk működési elveikben alapvetően hasonlító stablecoinokra (olyan digitális devizák, amelyek értéke egy fiatpénznemhez kötötten mozog) a bankrendszeren belül is fennáll az igény, mégpedig a tranzakciók felgyorsítása miatt.

Az azonnali átutalás ugyanis az amerikai bankrendszerben még nem realitás, azonban a FedNow nevű fejlesztésen keresztül hamarosan azzá válik, a bankok egymást közötti és a betétesekkel való tranzakciói év végére pár másodpercen belül létrejöhetnek. 

A CBDC-k ugyanakkor mindezt a lakosság egymás közti átutalásaiba is elhoznák.

A már jelenleg is elérhető, dollárhoz kötött stablecoinok Powell szerint egyelőre nem tekinthetők megbízhatónak, mivel a mögöttük álló fedezetet tekintve nem ismertek információk – ezen azonban egy széles körű szabályozás képes lenne változtatni.

A Fed elnöke egyelőre tartja magát korábbi kijelentéséhez, miszerint óva inti a bankokat a kriptós kitettségeik kiépítésétől és növelésétől. Ezt az intelmet pedig a Silvergate napokban lezáruló kálváriája csak megerősíti.

A Silvergate ugyanis mindent szabályosan és átgondoltan csinált, mégis belebukott a kriptók volatilitásába, még direkt kitettség nélkül is.

A stablecoinok kutatása és fejlesztése azért került többször is napirendre Powell meghallgatásán, mivel Joe Biden amerikai elnök tavaly egy elnöki direktívában sürgette a területen zajló próbálkozások felpörgetését, nagy hangsúlyt helyezve ezek fontosságára. A folyamatok állásáról a Fed-elnök úgy nyilatkozott, a valós eredmények felmutatásáig még pár év minden bizonnyal eltelhet.

A stablecoinok forgalma két év alatt több mint 700 százalékkal nőtt: 2020-ban évi ezer milliárd dollárról 2022-re évi 7,4 ezer milliárdra.

A digitális jegybankpénzek fejlesztésére nem csak az Egyesült Államok fordít nagy figyelmet: a digitális angol font és euró kérdése is napirenden van.

A kriptók azonban továbbra sem tudnak mindenkit meggyőzni: Warren Buffett üzlettársa szerint egyenesen idióta mindenki, aki bármilyen értéket is tulajdonít nekik.