A kriptotőzsdék kedvenc bankja volt, mindent legálisan és átgondoltan csinált, most mégis az összeomlás felé száguld a Silvergate Bank.

Silvergate Shares Slump Amid Fraud Probe By Justice Department
A kriptotőzsdék megbízható partnere volt a Silvergate, magukkal is rántották.
Fotó: Getty Images

A Silvergate az amerikai piacon a kriptotőzsdék egyik legjelentősebb bankolási partnere volt éveken keresztül, és a szegmenst sokszor érő megbízhatatlansági vádak kereszttüzébe se került ez idő alatt. 

A bank mindent úgy csinált, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, mégis rajtavesztett a kriptopiac tavalyi összeomlásán

A Silvergate ügyfelei ugyanis túlnyomó többségben kriptotőzsdék voltak, tehát azok a szereplők, amelyeken keresztül az alternatív devizákba való a legszélesebb tömegek számára elérhetővé vált. Ezek a tőzsdék úgynevezett fiat valutákért cserébe, mint a dollár, kriptodevizákat szolgáltattak az ügyfeleknek. A vevőktől befolyó összegeket pedig valahol tárolni kell, ekkor jött be a képbe a Silvergate mint megbízható, kriptobarát pénzintézet, amelynek valós tőkeállománya, nyilvánosan elérhető pénzügyi jelentései és banki licence egyaránt volt. 

A pénzintézet örömmel fogadta ezeket a befizetéseket, és a kriptotérben kvázi különlegességnek számító módon helyesen is kezelte őket: hitelezett belőlük, de legfőképp nagyon megbízható, szinte kockázatmentes befektetésekbe forgatta őket. A tavaly szeptember 30-i állás szerint 11,4 milliárd dollárnyi kötvénnyel rendelkezett a bank, nagy része amerikai állampapír volt, míg a kintlévő hitelei összege csupán 1,4 milliárd dollár volt. 

A Silvergate tehát szabályosan és átgondoltan működött mint bank. A 2022-es esztendő azonban – annak minden pénzügyi nehézségével – utolérte.

A viharfelhők két irányból zárultak össze a bank felett: az általában biztosnak vélt kötvénybefektetéseik és az ő tevékenységüket közvetlenül nem befolyásoló, de betéteseik számára kritikus fontosságú kriptopiaci fejlemények felől.

Az FTX kriptotőzsde tavaly ősszel bekövetkező csődje ugyanis a teljes szegmens iránt alapvetően rengette meg a bizalmat, sokakat a kriptokitettségük azonnali megszüntetésére sarkallva. A Silvergate számára saját operatív döntéseit tekintve ez nem okozott volna közvetlenül akkora gondot, hiszen betétállományához képest alacsony kriptós hitelkintlévősége volt. A betétesei helyzete azonban már egészen más kérdés, hiszen ezek többsége kriptotőzsde volt.

A kriptotőzsdék körében pedig a szegmens összeomlása nyomán hirtelen hatalmas készpénzszükséglet állt elő.

A kriptobefektetők ugyanis pánikszerűen készpénzzé akarták tenni alternatív devizáikat, amit a kriptotőzsdéknek valahonnan elő kellett teremteniük – ekkor fordultak a Silvergate-hez a dollármilliárdokért, amelyeket náluk letétbe helyeztek. A bank nem tartott készpénzt, ennyit pedig főképp nem: ezért a betétesek kifizetéséhez meg kellett válnia a tetemes kötvényállományának jelentős részétől – csakhogy ezek értékét az elhúzódó miatti magas kamatszintek alaposan megnyirbáltak, így az értékesítésükön nagyot bukott. 

A bank 2022. szeptemberi 12 milliárd dolláros nem kamatozó betétállománya decemberre 3,9 milliárdra csökkent. 

A Silvergate önhibáján kívüli megrokkanása a cég részvényárfolyamán is kíméletlen módon lecsapódott: egy év alatt majdnem 95 százalékot szakadt a kurzus, kirántva a befektetők támogatását az egykor tündöklő bank lába alól.

A Silvergate árfolyama 1 éves
Egy év alatt 94,56 százalékot esett a Silvergate kurzusa

A pénzintézet jövője egy ekkora zuhanás után joggal válik kérdésessé. Az elemzői konszenzus a Silvergate árfolyamát tekintve a tavalyi év elején mért 160 dolláros szinthez képest közel 94 százalékos diszkontról szól, 10 dolláron várja a cég papírjait egyéves távlatban, az ajánlások pedig egyértelműen az eladási oldalt részesítik előnyben.

A Silvergate ezenfelül tegnappal a saját fejlesztésű valutaátváltási rendszerét is leállította, amely a szakemberek szerint eddig legnagyobb erőssége volt – ez a  kurzus további 6 százalékos esését idézte elő. A befektetői bizalom visszaszerzése mindezen fejlemények árnyékában kifejezetten nehéz, szinte lehetetlen feladatnak bizonyulhat.