A Világgazdaság előzetes várakozásainak megfelelő döntést hozott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexbizottsága, így március második felétől két új taggal bővül a hazai börze első számú részvénykosara, a BUX index.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Március 20-tól a Delta Technologies és a Zwack papírjai is bekerülnek a magyar blue chip indexbe, a mezőny ezzel 17 tagúra bővül.

A tisztán IT-profilú Delta abszolút újoncnak számít, és bár már korábban is teljesítette a kosárba kerülés „kemény”, közkézhányadra és részvényforgalomra vonatkozó feltételeit, ám a BÉT eddig minőségi kritériumok – egy korábbi, tetemes felügyeleti bírság – miatt nem adott zöld utat a társaságnak.

A társaság részvényeivel a 12. legnagyobb forgalmat bonyolították a felülvizsgálatnál figyelembe vett utóbbi féléves időszakban, miközben a Delta a 20 legnagyobb közkéz-kapitalizációval rendelkező papír közé is bekerült. A cég egy másik szempontból is unikumnak számít az új összetételű BUX 17-es mezőnyében, egyedüliként képviselve a BÉT Standard kategóriáját.

Az Unicum-gyártó Zwack ezzel szemben korábban volt már BUX-tag, a 2018-as kényszerű búcsút követően, bő négy és fél év után térhet vissza a hazai részvénypiac krémjébe. Érdekesség, hogy az italgyártó a blue chip indexbe való visszatérésével egyidejűleg nem ütötte meg a kis- és közepes méretű hazai részvényeket tartalmazó BUMIX-kosár kritériumait, így csak figyelmeztetés mellett maradhat tagja a következő fél évben.

A BUX index új összetétele 2023. március 20-tól
 

A BUX index mozgására a két új komponensnek várhatóan csak elenyésző hatása lesz, a Delta ugyanis 0,177, míg a Zwack 0,261 százalékos súllyal kerülhet be a BÉT előzetes közlése szerint.

A magyar részvénypiac alakulását továbbra is az OTP-Mol-Richter trió határozza majd meg, a három legforgalmasabb nagypapírnak együttesen 88 százalékos lehet a részesedése a kosár újrasúlyozását követően. 

Az OTP 37 százalékkal magasan kiemelkedik az utóbbiak közül is, a Mol 27, a Richter közel 24 százalékkal járulhat hozzá a kosár összetételéhez. A negyedik blue chip, a Magyar Telekom valamivel kevesebb, mint 5 százalékos súlyt kaphat az indexben.

Március 20. jeles nap lesz az utóbbi évek magyar sztárpapírja, az Alteo számára is, ugyanis a megújuló energiát hasznosító közműcég részvényei bekerülnek a régiós CECE indexbe. Az Erste számításai szerint a Mol célkeresztjébe is bekerült vállalat 0,08 százalékos súllyal debütálhat a kosában.