Egy fokozattal, BBB mínuszról BB+-ra, azaz a befektetésre ajánlott szint alá csökkentette a Nissan Motor besorolását az S&P Global Ratings – közölte a hitelminősítő cég kedden.

CHICAGO, USA - FEBRUARY 09: Nissan shows Z car during the Chicago Auto Show at McCormick Place convention center on February 09, 2023 in Chicago, Illinois, United States.The show will open to the public on February 11 and run through February 20.
Fotó: Getty Images

Az S&P a leminősítést azzal indokolta, hogy a japán autógyártó pénzügyi mutatói a korábban feltételezettnél gyengébbek lesznek, mivel az idén is rendkívül nehéz év elé néz a cég.

A kilátás azonban stabil, mivel 

a nyereségesség lefelé mutató kockázatát mérsékli a jokohamai székhelyű vállalatnál jellemző konzervatív hozzáállás és pénzügyi fegyelem.

A vállalat több mint három éve gyengén teljesít, ráadásul a kulcsfontosságú autóipari alkatrészek globális ellátási láncának zavarai valószínűleg ebben a pénzügyi évben is folytatódnak 

– áll a hitelminősítő intézet közleményében.

„Emellett az év második felétől arra számítunk, hogy az USA-ban és Európában az újautó-eladások iránti kereslet lanyhulása nyomást gyakorol az eladási árakra” – tette hozzá az S&P Global Ratings.

A Nissan részvényei az idén eddig több mint 37 százalékkal, 566 jenre drágultak a tokiói tőzsdén.

A Refinitiv elemzői konszenzusa 565 jenes célárral tartásra ajánlja a Nissant.

Kigyomlálták a japánokat borzasztóan irritáló egyenlőtlenségeket a Renault–Nissan-partnerségből

Carlos Ghosn szökése óta most először a közös fejlesztésekre fókuszálhat a két cég.