A jüan részesedése az orosz exportelszámolásban tavaly több mint harmincszorosára nőtt, a rubelé pedig csaknem megháromszorozódott, a rubel és az orosz állam által barátinak minősített valuták az exportelszámolások több mint felét tették ki, a dollár és az euró részesedése 48 százalék volt – közölte Oroszország Nemzeti Bankja a csütörtökön közzétett pénzpiaci kockázati jelentésében.

rubel
Fotó: Shutterstock

A jüan részesedése az exportelszámolásokban 0,5-ről 16 százalékra nőtt 2022-ben, míg a rubel részesedése 12-ről 34-re emelkedett. 

További 2 százalékot tett ki a többi „baráti fizetőeszköz”.

A barátságtalan országok által bevezetett, nagyarányú szankciók hátterében 2022 márciusa óta az orosz gazdaságban széles körű strukturális átalakulás ment végbe, a többi között a külkereskedelmi elszámolások tekintetében is

– áll a jelentésben.

Gyorsan nő az orosz költségvetési hiány, de Moszkva egyet se izgul

Megugrott az év első két hónapjában az orosz költségvetés hiánya, de a növekedés üteme az ukrajnai háború ellenére csökken.

Az Oroszországgal szemben barátságtalannak minősített országok devizáinak (a dollár és az euró) aránya az exportelszámolásban 87-ről 48 százalékra esett vissza.

Az importvonatkozású fizetések szerkezete is megváltozott: a barátságtalan országok devizáinak aránya itt 65-ről 46 százalékra csökkent. A jüan részesedése 4-ről 23 százalékra nőtt, a rubel részesedése az elszámolásaiban 29-ről 27 százalékra csökkent, a többi „baráti fizetőeszköz” részesedése 2023 elején 4 százalék volt.