Nemzetközi gazdaság

Megvan a Volkswagen orosz gyárának vevője

A német autógyártó utolsó orosz üzeme is gazdára talált.

Az Avilon nevű orosz autóereskedő veszi meg a Volkswagen utolsó oroszországi gyárát Kalugában két meg nem nevezett forrás szerint, akik közül az egyik azt is tudni véli, hogy az egyezség már meg is született, és március 3-ára véglegesítik azt.

Emplyoees of Volkswagen (VW) assemble a VW in the plant of Kaluga, Russia, 25 August 2008. German car makers expect enormous growth rates on the Russian market, which is predicted to amount to 3,1 million cars in 2008, a quarter more than in 2007. In contrast sales of German cars are expected to rise by one third to 465,000 vehicles, German car builders' association ('Verband der Automobilindustrie' VDA) announced at the show.
A Volkswagen kalugai gyára, nem sokkal a nyitás után, 2008-ban
Fotó: AFP

A Volkswagen közölte, hogy több forgatókönyvben gondolkoznak, amelyek között szerepel a csoport oroszországi eszközeinek az értékesítése is, de döntés még nem született, míg az Avilon nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

A német autógyártó 2007-ben nyitotta meg kalugai gyárát, amely évi 225 ezer autó gyártására képes, ám 2022 márciusa óta nem üzemel a szankciók és az azok által elvágott ellátási láncok miatt. Az Ukrajnával szembeni invázió óta több nyugati autógyár távozott Oroszországból, vagy a termelés felfüggesztésével, illetve eszközei értékesítésével reagált a fegyveres konfliktusra.

Mindennek hatására az orosz autógyártás tavaly kétharmadával esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

 

Volkswagen autógyártás szankciók Oroszország ellen
Kapcsolódó cikkek