Hétfőn 2,74 százalékot esett a Lyft utazásmegosztó árfolyama, amely az elmúlt egy évben közel 75 százalékot zuhant. Annál meglepőbb, hogy a zárás utáni kereskedésben majdnem 5 százalékot ralizott a telekocsirészvény. Nem véletlenül, ugyanis bombahírként jött, hogy a vállalat vezetéséből kivonul a két alapító, Logan Green és John Zimmer. Az új vezérigazgató David Risher, aki korábban az Amazon és a Microsoft menedzsmentjében is megfordult, s 2021 óta tagja a Lyft igazgatóságának. A társalapítók megtartották igazgatósági tagságukat, de operatív szerepet nem vállalnak.

Lyft Lounge at Sundance Film Festival 2018 PARK CITY, UT - JANUARY 23:  Lyft welcomes guests to a lounge at Sundance Film Festival on January 23, 2018 in Park City, Utah.  (Photo by Isaac Brekken/Getty Images for Lyft)
Fotó: Isaac Brekken

Nemcsak a nehéz makrogazdasági környezettel, de egy nagyon agresszív versenytárssal is meg kell küzdenünk a piacon

– mondta a The Wall Street Journalnak David Risher. Hozzátette: 

stabil másodiknak lenni jó hely ugyan, de tovább harcolnak és ezután is sokat dolgoznak, hogy csökkentsék hátrányukat.

Az új vezérigazgató az Egyesült Államok fuvarmegosztási piacának 74 százalékát uraló Uberre utalt. Az agresszív piacszerzést jelzi, hogy három évvel ezelőtt még csak 62 százalékos volt az Uber részesedése a YipitData piackutató adatai szerint, miközben a Lyft piaci részesedése 38 százalékról 26 százalékra zsugorodott.

Az Uber üzleti tevékenysége globális, míg a Lyft csak az Egyesült Államokban és Kanadában működik. Ráadásul az Uber diverzifikáltabb, mivel 2021-ben beindította az ételszállítást, szemben a Lyfttel, amely nem lát üzletet ebben. Ráadásul az Uber a sofőrök számára is vonzó bónuszokat és hirdetési lehetőségeket kínál.

A 2012-ben alapított Lyft még egy üzleti évet sem zárt nyereséggel, viszont jócskán csökkentette veszteségét. Igaz, a múlt hónapban a vártnál borúsabb bevételi prognózist jelentett a folyó negyedévre. Költségcsökkentésre is kényszerült tavaly év végén, amikor is 700 alkalmazottat bocsátott el, ez a létszám 13 százaléka.

 

Ha a részvények hosszú pályáját nézzük, akkor azt látjuk, hogy a Lyft az elmúlt 74 hónapban 12 százalékot esett, az Uber pedig 10 százalékot. Míg egyéves visszatekintésben a Lyft 75 százalékot zuhant, ám az Uber csak 12 százalékot.

Az alapítók közül John Zimmer személyes okokra hivatkozott, mondván, 39 éves, 4 gyereke van, s már tavaly év végén megkereste az igazgatótanácsot, kérve, hogy találjanak helyette utódot. Míg a részvények 20 százalékát ellenőrző Green azt mondta, 

vannak döntések, amelyeket újra kell gondolni. 

Ilyen például a Lyft tevékenységének Észak-Amerikára korlátozása. Az Uber ugyanis a bevételei 40 százalékát az amerikai kontinensen kívülről szerzi. Risher egyelőre nem nyilatkozott a nemzetközi terjeszkedésről.