Mintegy 20 millió Mercedes-Benz-részvényt (MBG), teljes állománya nagyjából negyedét dobja piacra, összesen 1,4 milliárd euróért a Kuvaiti Befektetési Ügynökség, miután a német autógyártó papírjainak árfolyama az elmúlt három évben csaknem megnégyszereződött – közölte az autógyártó szerdán. 

A Mercedes-Benz Vision EQS luxury electric automobile on display ahead of the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in St. Petersburg, Russia, on Wednesday, June 2, 2021. The St. Petersburg International Economic Forum opens Thursday as Russia's biggest conference since the pandemic erupted last year. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A kitárazást követően, amelynek célja a Kuvaiti Befektetési Ügynökség szerint portfóliója diverzifikálása, az ügynökség nagyjából 53 millió darab részvényt tart meg. 

Az utóbbi napokban eddigi csúcsuk közelében ingadozó Mercedes részvények kurzusa szerda reggel a hírre 2,4 százalékkal, 70,2 euróra süllyedt Frankfurtban.

A kuvaiti befektető amúgy korábban már tájékoztatta a vállalatot a döntéséről, és arról is, hogy továbbra is egyik fő részvényese kíván maradni – írta a német vállalat.

Ola Källenius vezérigazgató az elmúlt időszakban – már csak az ágazatot sújtó csiphiányra tekintettel is – a nyereségesebb szegmensekre összpontosította a Mercedes működését, visszaszorítva a viszonylag kedvezőbb árú modellek termelését, aminek következtében 

négy év alatt 43 százalékkal ugrott meg a Mercedesek átlagára.

A Mercedes-Benzt 2021-ben választották le a haszongépjárműket gyártó Daimler Truck Holdingról.

Källenius stratégiája ellenére a Mercedes a kínai elektromos autók piacán kibontakozó árháború hatására nemrég kénytelen volt csökkenteni legnépszerűbb e-modellje árát a kontinensnyi országban, miközben az európai és az amerikai gazdaság is gyengül.

Az MBG árfolyama 6 hó
 

 

A kuvaiti vagyonalap jelenleg a Mercedes-részvények 6,8 százalékát birtokolja, és ezzel a harmadik legnagyobb tulajdonos a kínai állami tulajdonban álló Beijing Automotive Group autógyártó (9,98 százalék) és egy szintén kínai magánszemély Li Su-fu (9,68 százalék) után a cég honlapja szerint.

A Kuvaiti Befektetési Ügynökség, amely a világ legrégebbi és egyik legnagyobb vagyonalapja, közel 50 éve részvényes a Daimlernél, illetve Mercedesnél.

A luxusautógyártó részvényeit a Refinitiv elemzői konszenzusa 90 eurós medián célárral vételre ajánlja.

A Mercedes már az akkumulátorok újrahasznosítására készül

A körforgásos gazdaság különösen fontos, amikor a nyersanyagok csak korlátozottan állnak rendelkezésünkre.