Az Intel további 5 milliárd euró támogatást kér a német kormánytól, hogy csipgyárat építsen az ország keleti részén található Magdeburgban. Az amerikai vállalat eredetileg 6,8 milliárdos állami dotációban egyezett meg Berlinnel, ám februárban további 3,2 milliárd eurót kért, ami most 5 milliárdra emelkedett.

INTEL company logo on the paper document and large microchips placed around. Illustrative for electronic chip manufacturer.  Selective focus. Stafford, United Kingdom - May 25, 2021.
Fotó: Shutterstock

A cég azzal indokolja a lépést, hogy elszálltak a beruházás költségei: a miatt az energia és az építőanyagok is drágábbak lettek, miközben csökken a félvezetők iránti kereslet.

A vállalat a gazdasági ellenszél miatt tavaly év végén elhalasztotta a projekt építésének megkezdését. 

Az Intel még 2022 elején jelentette be, hogy az öreg kontinensen szeretne üzemeket létesíteni, illetve a meglévőket bővíteni, amikre 80 milliárd eurót költene.

A létesítményeket Lengyelországban, Németországban, Írországban, Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban hoznák létre vagy fejlesztenék.

A kezdeti kiadásokat akkor 33 milliárd euróra becsülték, ebből 17 milliárdot szántak a németországi beruházásra, azonban a Bloomberg értesülése szerint a vállalat most már 30 milliárdot tervez költeni a magdeburgi projektre.

Az építkezés kulcsfontosságú az európai csipgyártás felpörgetése szempontjából.

Azt nem tudni, hogy hány nanométeres félvezetők készülnének az öreg kontinensen, de az Intel a legmodernebb technológia elhozatalát ígérte tavalyi közleményében. A vállalat eddig arra számított, hogy németországi projektjének nagyjából 40 százalékát támogatni fogja az EU a félvezetőipar fejlesztéséről hozott jogszabály alapján, de most már nyitott más kormányzati támogatási forrásokra is, beleértve az adókedvezményeket vagy az energiatámogatásokat. Névtelenségüket kérő források szerint a cég írországi és franciaországi bővítései a tervek szerint haladnak, a német gazdasági minisztérium pedig nem kívánta kommentálni az Intellel folytatott tárgyalásokat.

A csipek nagy része jelenleg Ázsiában készül, a legfejlettebb – az 5 nanométeres vagy annál kisebb – félvezetők esetén a gyártókapacitás 92 százaléka található Tajvanon. Washington mind inkább igyekszik a csúcstechnológiához szükséges gyártókapacitásokat hazai földön létrehozni, az amerikai példát pedig Európa, Japán és Izrael is követi. Ennek érdekében az országok nem sajnálják a pénzt e területre.

A legnagyobb amerikai csipgyártó megcsapolja a vezetői bérét

Csak a junior munkavállalók és az órabéresek fizetését nem csökkenti a legnagyobb amerikai csipgyártó, amely gigantikus beruházások idején került ingatag pénzügyi helyzetbe. A vállalat gyenge számokat közölt a tavalyi negyedik negyedévről, 664 millió dolláros veszteséget jelentett, és az idei prognózisa is borús. Ezért az idei első negyedévben is veszteséget jelenthet a cég.