Noha bevételekkel még nem rendelkezik, millió dollárt vont be a Character.AI a legutóbbi finanszírozási körben, amelyet az Andreessen Horowitz (a16z) vezetett és ami 1 milliárd dollárra értékelte a csetrobotot fejlesztő céget.

Character,Ai,Logotype,Seen,On,Smartphone,Screen.,Blurred,Character.ai,Website Character AI logotype seen on smartphone screen. Blurred Character.AI website on the background. Stafford, UK, March 5, 2023
Fotó: Shutterstock

A tőkeemelés rávilágít arra, hogy a Silicon Valley Bank összeomlása ellenére még bőven áll rendelkezésre forrás a kockázati tőkebefektetők számára és azt is bemutatja, hogy az OpenAI által nyilvánosságra hozott ChatGPT-re és a többi, mesterséges intelligencián (MI) alapuló startupra mekkora szüksége volt a technológiai szektornak. 

Idén a PitchBook adatai szerint már több tőke érkezett az MI cégekbe, mint 2020-as másfél milliárd dolláros teljes éves mennyiség.

A Character.AI a finanszírozást saját fejlesztésű csetrobotjainak a képzésére és a 22 fős cég létszámának bővítésére szánja. Hat hónappal indulása után a személyre szabott csetrobotokat elérhetővé tevő vállalkozás honlapját már havonta 100 millió felhasználó keresi fel – közölte a társaság. Ez a 100 millió havi felhasználót két hónap alatt elérő ChatGPT sikerét idézi.

A vállalat az eddigi szórakoztató, érzelmi támogatást nyújtó megoldások mellett új robotot is indít, amely a termelékenységet is segíti, például e-mailek vázlatainak megalkotásával vagy vizsgákra felkészülés támogatásával. Noam Shazeer vezérigazgató arról beszélt, hogy szeretnék a technológiát a Föld minden lakójának a kezébe adni, aminek persze némiképp ellentmond, hogy hamarosan előfizetéses modellre váltanának – írja a Reuters.

A cég egyik versenytársa, a Replika csetrobotjáért évente  69,99 dollárt kell fizetni, amit 250 ezer felhasználó meg is tesz. Az OpenAI féle ChatGPT Plus havi 20 dollárba kerül, míg a GPT 4 használatához ezerdarabos zsetoncsomagokat lehet venni.

A számos sikeres befektetést eszközlő a16z üzleti modellje az utóbbi időben különböző kriptocégekbe történő volt, amit a befektetésért kapott zsetonok kisbefektetőkre öntése követett. Ezért a vállalatot számos kritika is érte.