A Szilícium-völgy és a pénzügyi szektor vezetői nyilvánosan felszólították a Biden-kormányt, hogy bízzon meg egy másik pénzintézetet a pénteken csődbe be Silicon Valley Bank (SVB) eszközeinek és kötelezettségeinek az átvételével – írta a CNBC.

Silicon Valley Bank Shut Down By Regulators
Fotó: Justin Sullivan

A közel 40 éve alapított SVB az amerikai technológiai szektor kulcsfontosságú szereplője volt, különösen a startupok és az ezeket pénzelő kockázatitőke-befektetők számára. Az idén azonban súlyos pénzforgalmi problémákba ütközött, miután a startupok finanszírozása elapadt, a saját eszközei pedig hosszú lejáratú kötvényekben ragadtak. A lábra álláshoz 2,25milliárd dollárt kellett volna bevonnia, ám ennek híre miatt a befektetők menekülni kezdtek, és csütörtök estig 42 milliárdot vettek ki a bankból.

Ez az Egyesült Államok történelmének második legnagyobb bankcsődjét idézte elő, és most rengeteg ügyfél van, akiknek bent ragadt a pénze. A szövetségi biztosító betétesenként 250 ezer dollárig fedezetet nyújt, és várhatóan már hétfőn elkezdi a károsultak kifizetését.

Az SVB ügyfeleinek a túlnyomó többsége azonban olyan vállalat volt, amelynek ennél sokkal több betétje volt a banknál – decemberben a bank 95 százaléka nem volt biztosítva –, és most rengeteg hoppon maradt befektető a kormányhoz fordult, hogy lépjen közbe és mentse meg őket.

Sokan ezek közül startupok, akiknek a vezetői aggódnak, hogy már ebben a hónapban sem tudják kifizetni a dolgozóikat, ez pedig csőd- és elbocsátási hullámot indíthat el az egyébként is megtépázott technológiai szektorban.

A befektetők emellett azzal is érvelnek, hogy ez a katasztrófa tovább csökkentheti a bankszektorba vetett bizalmat, különösen a 250 milliárd dollár alatti betétekkel rendelkező közepes méretű pénzintézetek esetén. Ezeket a bankokat nem tartják „túl nagynak a bukáshoz”, és nincs meg nekik ugyanaz a védelmük és ellenőrzésük, amelyeket a 2008-as pénzügyi válság nyomán vezettek be a legnagyobb hitelezők esetén.

Ha az SVB betéteseit nem kárpótolják, akkor a vállalati vezetőknek ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy a cégeik kizárólag négy a legnagyobb bankot használják. Ez szét fogja zúzni a kisebb pénzintézeteket és tovább súlyosbítja a bankszektor problémáit 

– írta Eirc Vishria, a Benchmark partnere a Twitteren.

A biztosítás nélküli befektetők legnagyobb része úgy gondolja, hogy a kormánynak köteleznie kellene ezeket a nagy bankokat, hogy vegyék át a csődbe ment SVB eszközeit – lehetőleg a hétfői tőzsdenyitás előtt, amikor elszabadulhat a pokol a részvénypiacon.

Az SVB-csődért a techszektor legnagyobb része a kockázatitőke-befektetőket okolja, mivel a bejelentés után azonnal elkezdték kongatni a vészharangot, és a portfóliócégeik az utolsó centet is kivették a bankból, hogy biztonságosabb helyre tegyék a pénzüket. Azonban nem mindenki tudta megmenteni a vagyonát, és most pont ezek a befektetők követelik a kormánytól, hogy mentse meg őket – egy kis fenyegetéssel megfűszerezve, hogy az egész bankszektort felégetik, ha ezt nem teszik meg.

Az SVB árfolyama 1 éves
 

Egyelőre sok politikus ellenzi a mentőcsomagot, mivel az amerikai adófizetőknek sokadik alkalommal kell állniuk a cechet a felelőtlen befektetők hibája miatt. Az viszont kétségtelen, hogy a tech- és bankszektor bajai az egész amerikai gazdaságra hatással vannak, a nemzetköziről nem is beszélve.

Az SVB megmentése nem politikai döntés – ne kövessük el a Lehman hibáját. Itt nem arról van szó, hogy gazdagok és szegények, és ki jár majd ezzel jól, hanem arról, hogy megállítjuk a fertőzést és megvédjük a rendszert, vagy hagyjuk az egészet összedőlni. Vagy megsegítjük a betéteseket, vagy kénytelenek leszünk egy sor tragikus következménnyel számolni 

– mondta Anthony Scaramucci, Donald Trump korábbi kommunikációs igazgatója.

Ezzel párhuzamosan a tengerentúlon nem várnak ennyit a döntéssel. Nagy-Britanniában a kormány 24 órát adott a legnagyobb bankoknak, hogy átvegyék az SVB helyi leányvállalatát. Közülük többen, például a Bank of London és a Barclay is érdeklődik az üzlet után, és folynak a tárgyalások a kormány és a pénzintézetek között, azonban még a levegőben van, hogy a britek tanultak-e 2008 hibáiból.

London dobhat mentőövet a csődbe ment amerikai bank leányvállalatának

A Bank of London közölte: vizsgálják a lehetőségét, hogy ajánlatot tegyenek az SVB brit leányvállalatáért.