Elvileg több vevő is szóba jöhet a Digi adótornyaira és egyéb infrastruktúrájára, miután a DigiMobil-szolgáltatás június 1-jétől a Vodafone Magyarország mobilhálózatán működik tovább – mondta el a VG-nek Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető részvénystratégája.

20220728 Budapest 4iG Nyrt. Távközlési Vállalat SzékházFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
20220728 Budapest 
4iG Nyrt. Távközlési Vállalat 
Székház

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A 4iG csütörtökön jelentette be, hogy a Digi a felszabaduló, több mint 2500 adótoronyból álló egyes mobilhálózati infrastruktúráját, egyéb passzív és aktív mobilkommunikációs eszközeit, illetve rádiófrekvencia-használati jogosultságait kiválás útján új vállalatba szervezi, amelyet a 4iG csoport a későbbekben értékesíteni kíván.

Az Erste részvénystratégája a lépést logikusnak nevezte, hiszen a két mobilszolgáltató, vagyis a Digi és a Vodafone integrálása nyomán valóban feleslegessé válnak ezek az eszközök, a pénzre viszont szüksége lehet a magát a fúzió során alaposan kiköltekező cégcsoportnak, még ha az nem is mérhető össze az átalakulás költségeivel.

A pontos értéket mindazonáltal egyelőre lehetetlen felbecsülni, hiszen az egyes tornyok rendkívül különbözők lehetnek akár a kialakításukat, akár a műszaki fejlettségüket tekintve.

A hazai riválisok közül a Yettel és a Magyar Telekom is érdeklődhet a leválasztott cég iránt, ám adott esetben a brit Vodafone csoporthoz tartozó Vantage Towers toronyvállalat is bejelentkezhet az eszközökért

 – véli Miró József.

A Vodafone Magyarország átruházásakor ugyanis a brit csoport megtartotta hazai tornyait, azokat az ügylet lezárását követően szerződéses alapon használhatja a 4iG összevont mobilszolgáltatója.

 

 

A csütörtöki bejelentést követően a 4iG részvényeivel délelőtt 23 millió forintot megközelítő forgalom mellett, azaz a megszokottnál valamivel élénkebben kereskedtek. 

A papírok kurzusa viszont mintegy 0,9 százalékkal, 693 forintra süllyedt.

Nem fizet osztalékot a 4iG

Mivel azt egyedi tételektől megtisztított eredmény 33 milliárd forintos veszteséget mutat.