Feltűnően alulteljesít az idén a régiós bankrészvények mezőnyében a magyar OTP. A január eleje óta produkált bő 2 százalékos mínusz nagyon kilóg a sorból, hiszen az osztrák Raiffeisent leszámítva minden jelentős térségi szektortárs emelkedni tudott ezen az időtávon. A gyenge teljesítményt aligha írhatjuk a forint volatilitásának számlájára, mert az OTP euróban mért 3,98 százalékos drágulása is messze elmarad az Euro Stoxx Bank index 10,23 százalékos teljesítményétől.

OTP, bank, banki ügyintézés, sorszám, ATM illusztrációk
Fotó: Kallus György / VG

Az OTP idei teljesítményére alapvetően a hazai extraprofitadó nyomta rá a bélyegét – mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a cseh Komercni is szenved az ottani különadótól, ám ezt ellensúlyozza az osztalékhozam.

A cseh bank részvényenként 60,42 korona osztalékot fizet, ami a jelenlegi árfolyamon közel 8 százalékos osztalékhozam.

Az OTP a tavalyi évet 350 milliárd forintos nyereséggel zárta, ami a rekordmértékű extra terhek nélkül akár 600 milliárd is lehetett volna. A korrekciós tételek, mint a bankadó, az extraprofitadó és további egyéb tételek együtt 245 milliárd forintot tettek ki. Az orosz–ukrán háború pedig 100 milliárdos terhet jelentett a magyar bankcsoportnak.  

 

A nagyobb régiós bankok közül egyedül a Raiffeisen teljesített gyengébben, mint az OTP. Az osztrák hitelintézet részvényeinek árfolyama közel 10 százalékot zuhant az idén. Ennek kapcsán Varga Zoltán

 az osztrák bank orosz kitettségét emelte ki. 

A Raiffeisennek 400 millió euró értékű nyeresége rekedt Oroszországban. Elképesztő ötletként az is felmerült az elmúlt hónapokban, hogy elcserélnék az Oroszországban rekedt nyereségét az orosz Szberbank befagyasztott európai számláin lévő pénzre.