Közel 350 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet az OTP csoport, ami a rekord mértékű extra terhek nélkül akár 600 milliárd is lehetett volna. A korrekciós tételek, mint a bankadó, az extraprofitadó és további egyéb tételek együttesen 245 milliárd forintot tettek ki.

otp
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A tavalyi évről szóló jelentését az éjszaka folyamán tette közzé az OTP, a pénteki nap folyamán megrendezett sajtóeseményen Bencisk László vezérigazgató-helyettes értékelte a bankcsoport tavalyi teljesítményét.

Bencsik László a tavalyi évről elmondta: az orosz–ukrán háború hatásait az OTP Bank is keményen megérezte, a konfliktus közvetlen, súlyos terheket rótt a csoportra, amelyek legfőképp Magyarországon jelentek meg mint veszteség, közel 100 milliárd forint nagyságban.

A kormányzati veszteségek majdnem megduplázták ezeket a veszteségeket bankadó és extraprofitadó formájában. 

Az OTP-ben extra veszteség van, nem pedig extra profit

– tette hozzá Bencsik. A csoport eredménye 24 százalékkal csökkent, de a visszafogott visszaesés a külföldi leányok jó teljesítményének köszönhető. Az OTP-t súlyosan terhelő adók ellenére elsődleges feladatuknak tekintették a lakosság támogatását a nehéz helyzetben – fűzte hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Az orosz érdekeltségek értékesítése a jogi keretek miatt nem lehetséges, de ha erre a jövőben lehetőség nyílna, vizsgálni fogják az eshetőségét. Ukrajnában ennek ellenére kitartóan hisznek, a háború végével dinamikus gazdasági fellendülést várnak, így az ottani kitettségek csökkentése nem szerepel a napirenden.

A szlovén NKBM bank felvásárlásáról elmondta: fontos mérföldkő ez a cég számára, a legnagyobb akvizíció az OTP története során. Az NKBM a második legnagyobb szlovén bank volt eddig, de a már meglévő ottani OTP-érdekeltséggel való összeolvasztás végeztével pro forma a legnagyobb hitelállományú pénzintézetté léphet elő.

A tavalyi évben reálisnak vélt recessziós forgatókönyvtől már nem tartanak, a korábbinál alacsonyabb, de növekedő gazdasági teljesítményre számítanak az idén.

Az év végi inflációt 9 százalék környékére várják, a februári adatok is ezt erősítik meg Bencsik László szerint. Hozzátette: remélik, mielőbb csökken a kamatkörnyezet szintje, mivel ez lenne az OTP csoport érdeke az ezzel párhuzamosan növekvő hitelfelvételi hajlandóság okán.

Sem Oroszországban, sem Ukrajnában nem számítanak a bankolási körülmények romlására, így jó teljesítményt várnak ezektől a leányoktól az idei esztendő során. A legfontosabb piac azonban továbbra is Magyarország lesz az OTP csoport számára.

Bencsik elmondta: a magas kamatszint itthon továbbra is negatívan fog hatni a csoport teljesítményére a hozadékos hatásai miatt, de álláspontjuk szerint ebben hamarosan csökkenés lesz várható: az OTP éles esésre számít ugyanis mind az inflációs adatok, mind a kamatszintek tekintetében.

A jövőbeli terjeszkedési kilátásokat tekintve elmondta: egyelőre nem látnak konkrét célpontokat, de a kelet-közép-európai térségben való további térnyerés fontos hosszú távú stratégiai céljuk. Hozzátette: a banki felvásárlások azonban nem egyszerű és gyors folyamatok, így a konkrét akvizíciók életképessége nem csupán rajtuk múlik.

 

A jelentés hatására az OTP részvényárfolyama 1,79 százalékos mínuszba került a kereskedés első órájában, 9880 forinton áll, a 10 ezer forintos lélektani határ alá esve.