Márciusban havi bázison 25 százalékos erősödéssel az első negyedév legjobb hónapját zárta a hazai – közölte hétfőn a Duna House.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A tőzsdén jegyzett ingatlanközvetítő saját adatain alapuló becslése alapján országosan 7787 adásvétel történt, ami az előző évhez képest 46 százalékos visszaesés, ám februárhoz képest valóban jelentős a bővülés.

Az év első három hónapjában mindösszesen 19 893 adásvétel történt, ami az elmúlt tíz év leggyengébb első negyedéve, ennél kevesebb tranzakciót utoljára 2013-ban jegyeztek fel.

A Duna House a második negyedévben fokozatosan emelkedő aktivitással és egyre növekvő tranzakciószámokkal számol a hazai piacon.

Megkezdődött a várt erősödés a lakáspiac után a jelzáloghitel-piacon is,

márciusban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipassnak a hazai adatai szerint 39,5 milliárd forintos volumen becsülhető, ami 19 százalékos növekedés februárhoz, de jelentős, 71 százalékos csökkenés tavaly márciushoz mérten.

Negyedéves szinten az MNB tényadatai és a márciusi becslés alapján 113,4 milliárd forint értékű lakáscélú jelzáloghitel-szerződést kötöttek, ami 67 százalékos elmaradás az éves bázishoz viszonyítva.

A szakértők az ingatlanpiac további erősödése miatt a kedvező változás folytatását várják a következő hónapokban a hitelpiacon is.

PODCAST

Dübörög az agglomeráció ingatlanpiaca

A Budapest környéki települések népszerűsége töretlen.