Ragyogó napot zárt kedden a pesti a BUX index 1,57 százalékot emelkedett, így 43 666 ponton zárt, a magyar piac forgalma 7,6 milliárd forint volt.

Fotó: Kallus György

Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek elmondta: nagyon pozitív napot zárt a BÉT, európai összehasonlításban is kimagaslóan teljesített.

Ennek fő motorja a Richter volt, melynek papírjai önmagukhoz képest nagy, 2,2 milliárd forintos forgalomban, 1,8 százalékkal erősödtek, és 7635 forinton zártak. Az elemző szerint ez elsősorban annak a reggeli bejelentésnek volt köszönhető, amely szerint a Richter 40 milliárd forint értékben fog a következő 12 hónapban saját részvényt visszavásárolni.

Sághy Balázs hozzátette, hogy a Richter mellett a Mol és az OTP is jókora erősödést tudott felmutatni: míg a Mol árfolyamát továbbra is az olajár emelkedése hajtotta felfelé, az OTP az európai bankpiaci hangulattal „utazott”. A vezető részvények közül a Mol papírjai erősödtek a legtöbbet: 2,92 százalékos rali nyomán 2678 forintra emelkedett az árfolyam, a forgalom pedig 1,38 milliárd forinton alakult.

Az OTP kurzusa a tízezres lélektani határ felett zárt: 10 215 forinton fejezte be a kereskedést, ami 0,94 százalékos napi növekedés. Forgalma 3,74 milliárd forint volt. A Magyar Telekom volt az egyetlen blue chip, amely nem tudott árfolyam-növekedést elkönyvelni a mai kereskedés során: a távközlési szolgáltató részvényei 0,99 százalékot gyengültek, 138 millió forintos forgalom mellett 400 forintra csökkentve az árfolyamot.