Az élet tényleg minden területét villámgyorsan és alapjában formálja át a mesterséges intelligencia, a következő bevett szegmens pedig minden bizonnyal a pénzügyi világ lesz.

Screenshot of Stock and Bond Information
kötvénypiac, befektetés, hozam,
Fotó: Don Mason

A világ legnagyobb pénzügyi adatszolgáltatója, a Bloomberg ugyanis közzétette: hamarosan elkészül saját mesterséges intelligenciájával (MI), amelyet BloombergGPT névre kereszteltek el. Az új MI-t kifejezetten pénzügyi szövegeken és szakkifejezéseken trenírozták, s az előzetes információk szerint úgy tűnik, hatalmas sikerrel

Az általános pénzügyi feladatok terén közel 15 százalékot, míg a Bloomberg saját, kiemelten fontos hangulatelemzési feladatain nagyjából 80 százalékot ver a második helyezett MI-re.

A vállalat mesterséges intelligenciát kutató részlege a BloombergGPT-t egy a saját adatbázisukból generált 363 milliárd tokenből (tokennek az MI-k tanítása során az egyes adatmorzsákat nevezik, ez lehet egy szó, egy szám, egy kép vagy egy mondat), illetve egy 345 milliárd tokenből álló nyilvános adathalmazból létrehozott, több mint 700 milliárd tokenből álló adattömegből generált 50 milliárd paraméteres halmazon tanította.

A fejlesztés annyira jól sikerült, hogy nem csupán a pénzügyi szaknyelv területén nyom le minden riválist, az általános nyelvi modellek versenyében is ragyogóan áll helyt:

a Bloomberg mérései azt mutatják, az elérhető nyelvi modellek közül csupán a GPT-3, a ChatGPT egy korábbi verziója múlja felül a BloombergGPT-t.

Az új MI nem csupán a szűken vett pénzügyi feladatok ellátásában lesz a felhasználók segítségére, de egyéb repetitív, illetve jelentős szellemi kapacitást igénylő folyamatokban is: ezek köré sorolják a névalapú azonosítási, hírosztályzási feladatokat és az általános kérdések megválaszolását is. 

A pénzügyi feladatok terén a BloombergGPT a gyorsjelentések összeállításától kezdve a pénzügyi elemzések generálásán keresztül egészen a kockázatelemzésig minden feladatra alkalmas lesz, a jövőben pedig akár a könyvelési feladatokat és auditok teljes körű automatizálását is el tudja végezni.