Egészen máshogy alakul az idei esztendő a tavalyi, történelmi vesszőfutásához képest a technológiai szektor számára: a részvényeivel felülsúlyozott Nasdaq 100 index idén már több mint 17 százalékot erősödött, ami a másik két vezető amerikai részvényindex teljesítményéhez képest nagyságrendekkel jobb eredmény.

New,York,City,,New,York,United,States,-,August,29
Fotó: ThomasAFink

A szektor erősödése mögött a szakemberek a mesterséges intelligencia térnyerését vélik felfedezni, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy az idei év legnagyobb nyertese toronymagasan az Nvidia videókártya-gyártó vállalat, amelynek részvényárfolyama 2023-ban majdnem 85 százalékos erősödést produkált,

a mesterséges intelligenciák működéséhez elengedhetetlen gépi tanulási folyamatok pedig a videókártyákon futnak, hatalmas lendületet adva gyártóik árfolyamának.

Az Nvidia új keletű szárnyalásához azonban hozzátartozik, hogy a vállalat kurzusa tavaly 62 százalékos mélyrepülést is megélt, a jelenlegi árfolyam gyakorlatilag dollárra pontosan megegyezik a tavalyi év azonos időszakában mérttel.

Lendületben a tech szektor és az azt követő index

A Tesla árfolyamának jelenlegi szárnyalása is a videókártya-gyártóéhoz hasonló történet: elektromos autózási cége a tavalyi év legnagyobb tőzsdei vesztese volt több mint 65 százalékos kurzuscsökkenéssel, az idei esztendő azonban a feltámadásról szól a világ második leggazdagabb emberének háza táján is. A Tesla részvényei jártak már az idén 80 százalék körüli pluszban is, jelenleg azonban ismét erősödő vonalon mozog a kurzus. 

A Tesla árfolyam-növekedése mögött a piacvezető árrésük, a dinamikusan bővülő gyártási kapacitásuk és a következő generációs járművek gyártási költségeinek várható megfeleződése állhat.

Az Apple részvényeinek erősödésének okai közt a vállalat elbocsátási hullámból való kimaradását, a processzorgyártás házon belülre mozgatását és a kiterjesztettvalóság-szegmensbe való belépésüket találhatjuk meg. 

A Microsoft kurzusa éves szinten szintén jól teljesít, 17 százalék feletti pluszban jár. A Windows atyjának szárnyalása egyértelműen a mesterséges intelligencia terén zajló versenyben betöltött vezető szerepére vezethető vissza – a redmondi óriás ugyanis köröket ver a rivális Google-ra ezen a téren a ChatGPT-be való korai befektetésével és az MI Bing keresőmotorjába való sikeres integrációjával.

Mesterséges intelligencia: a Microsoft áll nyerésre a háborúban

A Microsoft látja a lehetőséget, és mindent megtesz, hogy élni is tudjon vele: a keresőmotorok és a böngészők versenyében is soha nem látott jó esélyekkel támadhatja be a Google-t, ahogy a hirdetési piacon betöltött, eddig elhanyagolhatónak nevezhető pozícióját is képes lehet növelni: a Bard és a ChatGPT működése közti apró, de annál jelentősebb különbségek pedig akár még a malmára is hajthatják a vizet.

A technológiai szektoron túl is pozitív irányba tekinget az amerikai részvénypiac: mindhárom vezető index meredek emelkedésbe kezdett a bankpánik kitörése, március 10. óta, aminek hátterében minden bizonnyal az év elején még szinte elképzelhetetlennek tartott kamatemelési irányváltás áll. A Fed ugyanis legutóbbi 25 bázispontos kamatemelését megelőzően még 50 bázispontos emeléseket vizionált a túlfűtött amerikai gazdaság lehűtésére, a bankpánik azonban átrendezte a prioritásokat, és lassításra kényszerítette a jegybankot. Sőt, 

a befektetők várakozásai szerint a jelenlegi szinten tetőzhet a kamatszint, a szeptemberi döntés pedig már a kamatvágásról fog szólni.

A csökkenő kamatkörnyezet pedig hagyományosan jó hír a részvénypiacoknak – ezeknek a várakozásoknak a hatása pedig már kezd is meglátszani a piacokon.