Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint a bankok valószínűleg óvatosabbá válnak a következő időszakban, és a közelmúltbeli csődök nyomán tovább szigoríthatják a hitelezést, ami valószínűleg feleslegessé teszi a további kamatemelések szükségességét a központi bank (Fed) részéről.

US Treasury Secretary Janet Yellen holds a Press Conference
ECONOMY-CONFLICT-CLIMATE
US Treasury Secretary Janet Yellen holds a press conference at the US Treasury Department in Washington, DC, on April 11, 2023. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Fotó: Stefani Reynolds / AFP

Yellen a Fareed Zakaria GPS című műsorában adott interjúban elmondta, hogy a Silicon Valley Bank és a Signature Bank múlt havi csődje által okozott rendszerszintű fenyegetés megfékezésére irányuló politikai intézkedések hatására a betétkiáramlás stabilizálódott, és a dolgok nyugodtak  – olvasható a CNN szombaton közzétett átiratában.

„A bankok valószínűleg némileg óvatosabbak lesznek ebben a környezetben – mondta Yellen a vasárnap adásba kerülő interjúban. – Már az események előtt is láttunk némi szigorítást a bankrendszerben a hitelezési standardok terén, és lehet, hogy továbbiak következnek.”

Szerinte a hitelezés visszafogása helyettesítheti a további kamatemeléseket, amelyeket a Fednek egyébként meg kell tennie.

Yellen hozzátette, a kilátások továbbra is mérsékelt növekedésre és (továbbra is) erős munkaerőpiacra utalnak, az csökkenésével.

A miniszter messze nem az egyetlen pénzügyi tisztviselő, aki a banki hitelezés némi visszafogására számít a pénzügyi szektor múlt hónapban bekövetkezett felfordulása miatt. Egyes Fed-tisztviselők szerint az amerikai jegybanknak óvatosabb álláspontra kellene helyezkednie, mivel arra számítanak, hogy a bankok korlátozni fogják a hitelezést az elkövetkező hónapokban.

A Fed által közzétett heti banki mérlegadatok egyelőre nem mutatnak lényeges romlást a banki hitelezésben, ugyanakkor azt is jelzik, hogy a betétkiáramlás az elmúlt két hétben stabilizálódott az SVB és a Signature március közepi csődje körüli kezdeti kivonási hullámot követően.

Yellent a betétek biztonságával kapcsolatos aggodalmak nyomán arról kérdezték, hogy bölcs dolog lenne-e egy olyan központi banki digitális valuta kifejlesztése, amely lehetővé tenné az amerikai fogyasztók számára, hogy közvetlenül a Fednél tartsanak számlát.

Vannak lényeges előnyei és vannak hátrányai is egy ilyen döntésnek, ezért ezt komolyan elemezni kell, de ez lehet valami, ami az amerikaiak jövője

 – válaszolta Yellen.

Azt is elmondta a CNN-nek, hogy az Egyesült Államok által vezetett szankciók, az Oroszországgal szembeni exportellenőrzés, valamint a nyugati országok által az orosz olajra kivetett hordónkénti 60 dolláros árplafon Moszkva várt költségvetési többleteit deficitbe fordítja.

A szankciók és az exportellenőrzés arra kényszerítette Oroszországot, hogy Iránhoz és Észak-Koreához forduljon katonai felszerelésekért és ellátmányokért, míg az Egyesült Államok lépéseket tesz a szankciók kijátszásának megfékezésére – mondta Yellen.

De úgy gondoljuk, hogy Vlagyimir Putyin hadseregének valóban hiányoznak a háborúhoz szükséges felszerelések 

 – tette hozzá. 

Arra a kérdésre, hogy a szankciók alááshatják-e a dollár, a világ tartalékvalutájaként betöltött szerepét, elismerte a lehetséges kockázatokat.

„Fennáll a veszélye annak, hogy amikor a dollár szerepéhez kapcsolódó pénzügyi szankciókat alkalmazunk, az idővel alááshatja a dollár hegemóniáját. De ez egy rendkívül fontos eszköz, amelyet igyekszünk megfontoltan használni” – mondta Yellen, hozzátéve, hogy a szankciók akkor a leghatékonyabbak, ha a szövetségesek támogatásával alkalmazzák őket.

A retorziók arra késztetik Kínát, Oroszországot és Iránt, hogy a dollár alternatíváját keressék, de ezt nem könnyű elérni, mivel a dollár egyedülálló tulajdonsága, hogy a világ legbiztonságosabb és leglikvidebb eszközei – az amerikai állampapírok – fedezik.