Nem szállít több Absolut vodkát a Pernod Ricard Oroszországba, ezt kedd délután jelentette be a prémiumitalokat gyártó francia vállalat, amelyet az előző héten több kritika is ért eddigi gyakorlata miatt.

Istanbul,,Turkey,-,April,25,,2018:,Bottles,Of,Absolut,Vodka
Fotó: Shutterstock

Az italgyártó csoport az oroszok ukrajnai invázióját követően csökkentette ugyan az Oroszországba irányuló exportját, de teljesen nem vonult ki a háborút indító országból.

A múlt héten több médium is arról számolt be, hogy az Absolut olyan mennyiségben szállít italokat az országba, amivel képes támogatni helyi alkalmazottjait és biztosítani tudja helyi egységének működését. A kínálat korlátozásával a Pernod meg tudta védeni helyi csapatát a büntetőjogi felelősségre vonástól, amivel az orosz „szándékos csődre” vonatkozó jogszabályok miatt szembesülhettek volna. 

Néhány Oroszországból távozó nyugati cég éppen amiatt óvakodott a termelés vagy a gyárak teljes leállításától, mert attól tartottak, hogy a lépést szándékos csődnek tekintik az orosz hatóságok, annak büntetőjogi következményeivel.

A hírek megjelenését követően azonban heves kritikák zúdultak a Pernod svéd leánycégére, amely az Absolut vodkát gyártja. A francia vállalat a munkavállalóik és a partnereik iránti elkötelezettséggel indokolta az oroszországi teljes felfüggesztését a Reutersnek küldött válaszában.

Nem tehetjük ki őket a legkülönbözőbb formában érkező tömeges kritikának. Ezért a The Absolut Company úgy döntött, hogy leállítja márkájának Oroszországba irányuló exportját

– áll a cég közleményben.

A Pernod Ricard bevételeinek 3 százaléka származott Oroszországból a háború kirobbanása előtt. A vállalat a mostani lépést követően sem tudja garantálni, hogy prémiumvodkái a „párhuzamos piacon”, kerülő útvonalon ne jussanak be a háborút indító országba.