Hatalmas port vert fel szerdán a VG interjúja Virág Barnabással, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnökével, hiszen a jegybanki vezető elárulta, hogy már a monetáris tanács jövő heti ülésén döntés születhet a kamatfolyosó felső szélének jelentősebb csökkentéséről, azaz a folyosó szűkítéséről.

Budapest,,Hungary,-,March,22,,2020:,Building,Of,The,Hungarian
Budapest, Hungary - March 22, 2020: Building of the Hungarian National Bank (MNB) in BUdapest, Hungary.
Fotó: Shutterstock

Az alelnök szerint az ezt követő ülésen az egynapos betét mérséklése is napirendre kerül.

A szélsőséges kockázati forgatókönyvek ugyanis a forint piacán kiárazódtak, nincs már szükség ilyen nagy mértékű mozgástér fenntartására.

A forint a hírre számottevően gyengült az euróval szemben, a közösségi deviza a reggeli 371,2 forintról, fél tizenkettőre 378,6 forintra erősödött, majd onnan délután kettőre 376,7 forintra ereszkedett vissza.

A forint gyengülése még így is mintegy másfél százalékos. Hasonló görbét írt le délelőtt a dollár-forint is.

Mint ismert, a hazai központi bank tavaly októberben 25 százalékra emelte az egynapos hitelkamatlábat, amivel a folyosó felső széle alaposan eltávolodott az alsótól, azaz a 18 százalékos egynapos betétkamattól. A lépést a forint euróval szembeni 430 euró-forintos történelmi mélypontja indokolta.

A Reuters által megszólaltatott Piotr Matys, az In Touch Capital Markets vezető devizapiaci elemzője szerint

„Virág megjegyzései a piacot tesztelik, a jegybank arra kíváncsi, hogyan reagál a piac az alacsonyabb kamatlábakra”.

Hozzátette még:

az MNB kissé aggódhat a forint által kínált, vonzó carry trade által táplált forrópénz-beáramlás miatt is.

A carry trade ügyletek során ugyanis a kockázatkedvelő spekulánsok alacsony kamatozású devizában felvett hitelükből magas kamatozású devizát váltanak, amelyet a célországban fialtatnak. Az így beérkezett forró pénzek ugyanakkor az első kedvezőtlen hírre ismét elhagyhatják az országot, jócskán kilendítve a devizakurzusokat.

A hírügynökség idézte a Morgan Stanley-t is, amely szerint a vágással 18-20 százalékra nyeshetik vissza az egynapos hitelkamatot.

Ma reggel az MNB szóbeli piaci teszttel megtörte a forint eszeveszett száguldását

– írta az Erste kommentárja is.

Amúgy is túlvetté válhatott a forint

Az osztrák bank elemzői arra is kitértek, a forint annak ellenére gyengült szignifikánsan, hogy a 25 százalékos hitelezési eszközt igazából senki sem vette igénybe eddig.

Szerintük amúgy is túlvett volt már a hazai fizetőeszköz, így már csak technikai okokból is egy jó darabig eltarthat az árfolyam korrekciója, aminek köszönhetően a meglóduló szinthez mérten is magasabb árfolyam alakulhat ki.

Az Equilor is kommentálta a forint lejtmenetét. Az árfolyam – írják – visszaszáguldott az 50 százalékos Fibonacci-szinthez. 

 

Áttörése esetén elérhető lehet a 380-381-es tartomány. Azt még nehéz megmondani, hogy az emelkedés trendfordulót is jelent-e, vagy csak egy korrekciós hullám lesz.

Az Equilor stratégái a dollár-forint várható alakulására is kitértek, ahol szerintük szintén erőteljes fordulat bontakozott ki. Ráadásul egészen 350-ig nem kell számolni fajsúlyosabb ellenállással, ezért reálisnak tartják az említett szint elérését a következő időszakban, bár ehhez némi csökkenésre lenne szükség az euró-dollár keresztben.