A hónap elején történelmi árrekordot felállító arany piacára az elmúlt két héten megérkezett a korrekció, az unciánkénti 2086 dollár közeli csúcs elérése után 1980 dollárig estek vissza a jegyzésárak. Az árfolyamcsúcs napra pontosan egybeesett a kétéves amerikai kincstárjegy hozamának mélypontjával: az akkor 3,73 százalék volt, szemben a jelenlegi 4,17-dal. Aznaptól a dollár is erősödő trendbe lépett: 

egy euró 1,11 dollár helyett már csak 1,08 dollár, ami drágítja az aranyba való befektetést az Egyesült Államokon kívüli piacokról.

Investment,,Banking,And,Business,Concept:,3d,Rendering,Fine,Gold,Bars
Fotó: Stockwars

Könnyen lehet, hogy a 2000 dolláros szint eleste csak ideiglenes, a recessziós várakozások kedveznek az arany árfolyamkilátásainak, mivel ilyen gazdasági környezetben csökkenő pályára álló inflációra és alacsonyabb kamatokra lehet számítani. Ezzel érveltek a Wells Fargo stratégái is, akik

az év végére a 2100–2200 dolláros sávba lőtték be az árfolyamot, 2024 decemberére pedig 2400–2500 dollár a várakozásuk. 

A befektetési portfólióban 5 és 10 százalék közötti súllyal érdemes aranyat tartani – vélik a bank szakértői. Rövid távon még az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos huzavona mozgatja az árfolyamot, szerdán például épp lefelé, miután közeledtek az álláspontok a Joe Biden amerikai elnök és Kevin McCarthy republikánus képviselőházi elnök közötti egyeztetésen.

Az arany árfolyama 2023-tól
 

Ha tartósan 2000 dollár felett marad az árfolyam, az merőben új helyzetet teremt a bányavállalatok oldaláról is – véli Peter Grosskopf, az SCP Resource Finance vezérigazgatója. Tovább pöröghetnek a fúziók és a felvásárlások a szegmensben, hiszen ilyen magas nyersanyagárak mellett nagyobb megtérüléssel kecsegtet a növekedést akvizíciókkal segíteni, mint csupán az organikus bővülést finanszírozni.

A 2000 dollár feletti aranyár a magánbefektetők fantáziáját is megmozgatja – a CNBC szerdán idézett egy Gallup-felmérést, amely szerint idén közel a duplájára – 26 százalékra – nőtt azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik az aranyat tartják a legjobb hosszú távú befektetésnek. Egy éve a megkérdezettek 15 százaléka vélekedett így. A részvénypártiak aránya pedig 24-ről 18 százalékra esett vissza. 2013 óta először van rá példa, hogy a részvénybefektetés az arany mögé kerüljön a szentimentrangsorban, ahol egyébként megingathatatlanul az ingatlan áll az élen. A hosszú távú befektetéssel kapcsolatos kérdést a Gallup úgy tette fel, hogy több évtizedes megtakarítási célokra, például nyugdíj-kiegészítésre mit tartanak a legjobbnak az amerikaiak. 

1970 és 2022 között mindenesetre a tőzsdei befektetések jobban muzsikáltak, az S&P 500 átlagos éves megtérülése 10,43 százalék volt, míg a nemesfémé 7,7 – mutat rá a Securian Asset Management elemzése. Idén viszont fej-fej melletti a küzdelem, az arany árfolyamát követő SPDR Gold Shares ETF árfolyama 8,6 százalékkal nőtt, a vezető amerikai tőzsdeindexé pedig 8,75-dal.