Már most látható, hogy a kincstár hitelfelvételi költségei jelentősen megemelkedtek a június elején lejáró értékpapírok esetében – mutatott rá Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a kongresszusi vezetőknek írt levelében. Szerinte az Egyesült Államok már most megfizeti az árát annak, hogy nem sikerült megemelni az adósságlimitet. Yellen kitartott azon figyelmeztetése mellett, hogy az államkincstár már június elsején kifogyhat a pénzből.

US Treasury Secretary Janet Yellen speaks about the US-China economic relationship at Johns Hopkins University's School of Advanced International Studies in Washington, DC, on April 20, 2023. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Ma délután ismét tárgyalnak a felek: Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban Kevin McCarthy republikánus házelnökkel, Mitch McConnell republikánus szenátusi kisebbségi vezetővel és más politikusokkal egyeztet. A megbeszélések eddig nem vezettek eredményre: McCarthy szerint ezek egyáltalán nem produktívak, és a demokraták nem akarnak megoldást találni, csak a látszat kedvéért tárgyalnak.

Nem látok semmilyen előrelépést, ami aggaszt

– nyilatkozta a republikánus politikus újságíróknak az egyeztetésekről. Biden vasárnap szűkszavúan azt mondta újságíróknak, hogy mindkét fél meg akar állapodni, és képesek lesznek erre. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az elnök személyesen vesz részt a G7 hirosimai csúcstalálkozóján, a republikánusok pedig bírálják Bident, hogy a belpolitikai patthelyzet közepén külföldre utazik. Nem először és minden bizonnyal nem is utoljára kerül politikai harapófogóba az amerikai pénzügyi rendszer az adósságplafon elérése kapcsán.

A jelenlegi, 31 400 milliárd dolláros limitet január 19-én érték el, a pénzügyminisztérium azóta speciális számviteli manőverekkel biztosítja, hogy a kormány fizetni tudja a kötvényeseket és a nyugdíjasokat. Az amerikai kormányzat fizetésképtelenségét jelentő dátum, vagyis az X nap rohamosan közeleg. Az amerikai politikusok ugyanis kifejezetten szeretik a végsőkig feszíteni a húrt politikai érdekeik egyengetése érdekében. Az eddigi tapasztalatok szerint ez idén sem lesz másként: a republikánusok ugyanis nem hajlandók aláírni a plafon emeléséről szóló javaslatot, 

amíg a demokrata kormányzat Biden vezetésével nem egyezik bele egy 129 milliárd dolláros fiskális megszorítási csomagba.

A kormányzati költekezés csökkentése áttételesen az inflációs gondokat is megoldhatná, ugyanakkor Bidenék a jövőre esedékes választások előtt politikai okokból nem nyitottak erre. Közben Dunald Trump sürgette a republikánusokat, hogy engedjék fizetésképtelenségbe zuhanni az országot, ha a demokraták nem mennek bele a kiadáscsökkentésbe. Az adósságplafont az amerikai képviselők 1962 óta 74 alkalommal emelték meg, legtöbbször politikai alkuk keretében, a fizetésképtelenség eshetősége legutóbb 2013-ban állt fenn, de akkor is sikerült elkerülni a katasztrófát, igaz, szinte csak a legutolsó pillanatban.

A fizetésképtelenség hatására a rövid lejáratú államkötvények hozama elszállt, ami tovább növeli az államadósság finanszírozásának költségét, ahogy a befektetői bizalom is: 

amióta kiderült, hogy Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint akár már június elsején elérkezhet az X nap, a június 13-i lejáratú kincstárjegyek hozama közel 50 bázispontot emelkedett. 

A pénzügyminiszter már többször megkongatta a vészharangot, amikor úgy nyilatkozott: az adósságplafont övező politikai patthelyzetnek nincs jó megoldása, ha pedig nem emelik a limitet, az súlyos válságba taszítja az Egyesült Államokat.

Yellen szombaton a korábbinál nehezebbnek nevezte az adósságplafonnal kapcsolatos vitát, de reményét fejezte ki, hogy sikerül megoldást találni az első amerikai államcsőd elkerülésére. Yellen elmondta, hogy múlt heti becslése, miszerint a kincstár már június 1-jén nem lesz képes teljesíteni fizetési kötelezettségeit, összhangban van a Kongresszusi Költségvetési Hivatal múlt pénteki jelentésével.

Elszabadult az amerikaiak hitelkártya-adóssága

Átléphette a bűvös ezermilliárd dolláros határt március végén, s ezzel megdöntötte az eddigi – egyébként tavaly decemberben beállított – 986 milliárdos rekordját az amerikai lakosság hitelkártya-tartozása. Matt Schulz, a LendingTree vezető hitelpiaci elemzője szerint az emberek egyre elkeseredettebb küzdelmet folytatnak az inflációval és a magas kamatokkal.