Összezavarja a befektetőket az amerikai építési boom, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a több mint 50 éve nem látott alacsony szintre süllyedjen. Idén rekordokat döntenek az építési kiadások és az építőipari foglalkoztatás. Csak a lakásépítések lassultak, de a tágabb építőipar évekre elegendő megrendelést kapott. Például a Biden által támogatott gyárépítések, melyek a kínai függőség csökkentését célozzák, szintén pörgetik az amerikai építőipart. Az a gond, hogy egy olyan szektorban van fellendülés, amely általában az elsők között bocsátja el munkásait, ha emelkednek a hitelfelvételi költségek. A tőzsdén nagy téteket tettek arra, hogy a Fed agresszív kamatemelései gyorsan letörik az inflációt, s ugyan recessziót okoznak, de a hamar érkező kamatcsökkentések gyorsan felélénkítik a tőzsdét. Ezeket a fogadásokat dönti romba a virulens építőipar.

 amerikai infláció
Fotó: Shutterstock

A befektetők már most 

úgy kereskednek az államkötvényekkel, mintha a kamatcsökkentések a küszöbön állnának,

s veszik a technológiai részvényeket, a bitcoint és más spekulatív eszközöket, amelyek rendesen csak zérus kamatkörnyezetben forognak jól. Minél tovább tart az építkezési boom, annál később jöhet a Fed-kamatpályán a várva várt fordulat.

Az egész kamatciklus során sokan sokkal gyorsabb lassulásra számítottak, mint ami történt

– mondta Bob Elliott, az Unlimited vagyonkezelő társalapítója és vezérigazgatója. Hozzátéve: 

azért vannak jelei a lassulásnak, s a regionális bankok likviditási gondjai is fékezik a projekteket. 

Emlékezetes, hogy a 2008-as pénzügyi válság gyors összeomlást hozott az építőiparban, s évekig súlyos lakáshiány volt az Egyesült Államokban. Ám most a lakásépítési kiadások durván 50 milliárd dolláros csökkenését az elmúlt évben felülmúlta a kereskedelmi projektek, köztük az autópályák, szállodák és kórházak építése. Tavaly 

rekordösszeget, 108 milliárd dollárt költöttek az Egyesült Államokban gyárak építésére,

és ez az összeg idén még nőtt, februárban szezonálisan kiigazítva, éves szinten mintegy 141 milliárd dollárra, a Népszámlálási Hivatal adatai szerint.

Egyes beruházásokat, például azokat, amelyeket a Biden-adminisztráció nemzeti prioritássá tett – mint a félvezetőkre és az elektromos járművekre szakosodók –, kormányzati ösztönzők támogatják. Mások olyan nagyvállalatokhoz tartoznak, amelyek hitelfelvétel nélkül finanszírozhatnak projekteket.