Megérkezett az első elemzői reakció a Mol múlt heti, várakozásoktól elmaradó első negyedéves gyorsjelentésére, amelyben éves alapon négy százalékkal csökkenő, 258,9 milliárd forintos CCS EBITDA-eredményről számolt be a hazai olajvállalat.

Romanian Economy as Second Quarter GDP Grows 5.3% Motorists refuel at MOL Hungarian Oil And Gas Plc. gas station in Bucharest, Romania, on Wednesday, Aug. 17, 2022. Romania GDP held steady under an avalanche of economic challenges rising 5.3% year-over-year, data from the National Institute of Statistics in Bucharest show. Photographer: Andrei Pungovschi/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A Santander Biuro Maklerski az adatok és a piaci kilátások tükrében mintegy tíz százalékkal visszavágta a magyar blue chip részvényre vonatkozó cálárat, 3200 forint helyett 2900 forintra várva azokat egyéves távlaton.

A hétfői, 2742 forintos záróárhoz képest ez kevesebb mint hatszázalékos hozamlehetőséggel kecsegtet a részvényenként fizetendő 350 forintos osztalékot figyelmen kívül hagyva.

A mérsékelt felértékelődési lehetőség miatt vételről tartásra minősítette le ajánlását a lengyel bankház, amely egy másik hazai részvényt, az OTP-t is felülvizsgálta a minap. A legnagyobb magyar hitelező részvényeinél 1300 forintos céláremelést eszközöltek, ám az emelkedési lehetőségek itt is korlátozottak, ezért a Molhoz hasonlóan ezt a papírt is tartásra ajánlják.

A Mol elemzői megítélése a legfrissebb célármódosítással együtt továbbra is kedvező. A Refinitiv konszenzusában szereplő átlagos célár 3143 forint, ami 15 százalékos ralit jelenthet a jelenlegi szintről. Nyolc brókerház vételt, további három pedig tartást javasol, eladási jelzés egyetlen, a Molt követő befektetési szolgáltatónál sem szerepel.

A Mol árfolyama 2023-tól
 

A társaság részvényei hat százalékot erősödtek az idén, a keddi kereskedést félszázalékos pluszban kezdte a kurzus. Az OTP mai technikai elemzésében pedig azt közölte, hogy a Mol elérte a sáv tetejét egy hete, amelyről szintén lefordult. Véleményük szerint ezért vételi helyett a 2500 forintos árfolyam környékére érdemes letenni.