Az idei évet tekintve azt láthatjuk, hogy mind a főbb amerikai, mind a főbb európai részvényindexek jelentős emelkedésen vannak túl. Így, ha felületesen szemléljük a piacokat, akkor azt láthatjuk, hogy egy új bikapiac vehette kezdetét. Ám ha jobban megvizsgáljuk a főbb részvénypiaci indexeket, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a ralit néhány technológiai papír viszi a hátán, amelyek többsége a most futó nagy mesterségesintelligencia- (AI) sztorihoz köthető. 

Polygonal,Bull,And,Bear,Shape,Writing,By,Lines,And,Dots
Fotó: Tzido Sun

Szegmensek tekintetében így a technológia és a telekommunikáció az, ami jól teljesít, a többi részvénypiaci szektor eddigi idei teljesítménye nulla körüli vagy negatív. 

Fundamentális oldalról az látszik, hogy a fogyasztás és a továbbra is erős, a fogyasztók azonban főként a szolgáltatásokat veszik igénybe, 

ezért míg ez utóbbi szektorban pozitívak, addig a termelőiparban negatívak a kilátások. A ciklikus szektorok pedig kifejezetten rosszul teljesítenek. Így ez a részvénypiaci emelkedés nagyobb valószínűséggel lehet egy medvepiaci rali, mintsem egy új bikapiac kezdete. 

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
Stratégia
Nasdaq, DAX, S&P 500, FTSE
 

Ennek a ralinak – bármilyen furcsán hangzik is – sokat segített az amerikai bankpánik, hiszen a helyzet megoldása érdekében a Fed tetemes mértékű likviditást bocsátott a bankok rendelkezésére, és a többletlikviditás szintén segítette ezt a medvepiaci ralinak tűnő folyamatot. 

A jelenlegi szintek a fejlett részvénypiacokon azonban lehetnek fordulópontok. 

Bár nagyon rövid távon, az amerikai adósságplafon emelése még adhat egy lökést a részvénypiacoknak, azonban ha az amerikai állam újra nagyobb mértékben fog tudni kötvényeket kibocsátani, az a likviditás szempontjából csökkenést eredményezhet, ami várhatóan negatívan érinti majd a részvénypiaci teljesítményeket.

Az általunk várt részvénypiaci fordulópont nem fog bekövetkezni, ha a pénz- és tőkepiacok likviditása szempontjából jelentős jegybankok mégis inkább a monetáris lazítás útjára lépnek, vagy a gazdasági kilátások nagyobb mértékben tudnak tovább javulni úgy, hogy közben az inflációs várakozások nem módosulnak felfelé.