Alig lábalt ki Európa az energiaválságból, máris élelmiszerár-robbanással kell szembenéznie. Az európaiaknak, szó szerint, szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat. Annak ellenére is, hogy az egészében csökken, jórészt az energiaárak mérséklődésének köszönhetően. Ez újabb kihívás a kormányoknak, amelyek tavaly energiatámogatásokkal segítették a vállalkozásokat és a háztartásokat.

Consumption,And,Consumerism.,Portrait,Of,Young,Woman,With,Shopping,Cart
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Királyságban szerdán közzétett adatok szerint az infláció áprilisban meredeken csökkent, követve az európai és tengerentúli trendet, de az élelmiszerárak 19,3 százalékot emelkedtek év per év alapon.

A töretlenül emelkedő élelmiszerárak meglepték a jegybankárokat, 

s ez komoly figyelmeztetés a kormányzatoknak is, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idén is válságköltségvetéseket kell készíteni.  

A háztartások is harapófogóba kerültek, 

egyik oldalon az emelkedő hitelköltségek, a másikon a megugró élelmiszerárak szorításába.  

Franciaországban a háztartások több mint 10 százalékkal fogták vissza élelmiszer-vásárlásaikat az ukrajnai orosz invázió óta, míg az energiavásárlás 4,8 százalékkal csökkent. Németországban az élelmiszerek értékesítése márciusban 1,1 százalékkal mérséklődött hó per hó alapon, s 10,3 százalékot zuhant az egy évvel korábbihoz képest.

Az élelmiszerek sokkal nagyobb részét teszik ki a fogyasztói kiadásoknak, mint az energiaköltségek, ezért egy kisebb mértékű áremelkedés is nagyobb hatással van a háztartások költségvetésére. A Resolution Foundation becslése szerint az Egyesült Királyságban nyárra az élelmiszer-kiadások kumulatív emelkedése 2020 óta 28 milliárd fontot tesz ki, meghaladva az energiakiadások növekedését, amelyet 25 milliárd fontra becsülnek.

A megélhetési költségek válsága nem ér véget, csak újabb szakaszába lép

– mondta Torsten Bell, a Resolution Foundation vezérigazgatója.

Ráadásul, az Egyesült Királyságban a maginfláció – amely nem tartalmazza az élelmiszert és az energiát – áprilisban 6,8 százalékra emelkedett a márciusi 6,2 százalékról, ami 1992 óta a legmagasabb szint. De

a maginfláció áprilisban az eurózónában is rekordszintek közelébe emelkedett.

Olaszország, Spanyolország és Portugália az élelmiszerek forgalmi adójának csökkentésével válaszolt. A francia kormány megállapodást kötött a kiskereskedőkkel, hogy ha lehetséges, tartózkodjanak az áremelésektől. Az Egyesült Királyságban a törvényhozók vizsgálatot indítottak a teljes élelmiszer-ellátási láncra vonatkozóan, úgymond a „a farmtól az asztalig”. A politikusok azzal érvelnek, hogy a világpiacon egy éve esnek az élelmiszerárak. 

Mivel a szupermarketek politikai reflektorfénybe kerültek, valószínű, hogy az élelmiszerkosár árai veszítenek lendületükből

– vélekedett Sanjay Raja, a Deutsche Bank elemzője.