Amikor másfél éves vajúdás és 100 millió dollár elköltése után az Ernst & Young (EY) április elején leállította a könyvvizsgálói és tanácsadói részleg szétválasztását, a vezetők még úgy nyilatkoztak, hogy továbbra is elkötelezettek a szakítás mellett. A Wall Street Journal értesülései szerint, az elmúlt pár hétben kiderült, hogy néhány éven belül, esély sincs az úgynevezett Everest Projekt folytatására.  

Consulting firm Ernst&Young
27 February 2021, Berlin: The logo of the auditing and consulting firm Ernst & Young (EY) is attached to the top floor of the high-rise building in the Spreedreieck on Friedrichstraße. Photo: Soeren Stache/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Consulting firm Ernst&Young
Fotó: AFP

Bár a 13 ezer partnert érintő átalakulási terv az amerikai részleg ellenállásán bukott meg, a tengerentúliak lobbi ereje nem meglepő, amennyiben a globális bevételek 40 százalékát képviselik. 

A projekt hivatalos halottá nyilvánításához a brit részleg is csatlakozott.

 És a továbbiakban ez a két részleg már kizárólag a károk helyreállításával hajlandó foglalkozni.

Az üzletágak felosztása mellett szólt, hogy a gyorsan növekvő tanácsadói oldal könnyebben szerezhet új ügyfeleket, anélkül, hogy korlátoznák a tanácsadást a könyvvizsgáló ügyfeleinél. A szabályozók ugyanis már most is világszerte aggódnak az összeférhetetlenség miatt. 
Ám 

a terv az emelkedő kamatlábak és a volatilis piacok miatt ellenszélbe került.

Az EY ugyanis azt tervezte, hogy a tanácsadói üzletág több milliárd dollár kölcsönt vesz fel, s további milliárdokat gyűjt IPO-ból a könyvvizsgáló partnerek kifizetésére, valamint a nyugdíjas partnerek nyugdíjának finanszírozására. Ám csak az amerikai nyugdíjak 7 milliárd dollár fedezetet igényeltek volna. Miközben összesen 30 milliárd dollár jutott volna globálisan a partnereknek. 

Az EY nyugdíjasokkal azért sem lehetett ujjat húzni, mert az ügyfél cégek igazgatóságaiban ülnek.

A riválisok igyekeznek tőkét kovácsolni az EY gondjaiból. Egy másik Big Four cég felső vezetője úgy fogalmazott egy háttérbeszélgetésen, hogy amíg napirenden volt a szétválás, addig az EY partnerei extra bevételt remélhettek az ügyletből, ám a terv megfeneklése után várhatóan megnő a konkurenciához átlépők száma.

Ráadásul, az EY április közepén fájdalmas leépítéseket jelentett be, melyeket a költségcsökkentéssel indokolt.