Az EY közölte a munkatársakkal, hogy 3000 munkahelyet szüntet meg az Egyesült Államokban a „túlkapacitás” megszüntetése érdekében, és a leépítés főleg a cég tanácsadói oldalát fogja érinteni – írta a Financial Times.

Consulting firm Ernst&Young
27 February 2021, Berlin: The logo of the auditing and consulting firm Ernst & Young (EY) is attached to the top floor of the high-rise building in the Spreedreieck on Friedrichstraße. Photo: Soeren Stache/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Consulting firm Ernst&Young
Fotó: AFP

Miután felmértük a jelenlegi gazdasági körülmények, az alkalmazottak erős megtartási aránya és a cégünk egyes részein tapasztalható túlkapacitás hatásait, meghoztuk azt a nehéz üzleti döntést, hogy mintegy 3000 amerikai alkalmazottunktól válunk meg

– mondta az EY szóvivője.

Az elbocsátások a vállalat amerikai alkalmazottainak mintegy 5 százalékát érinti, bár a tanácsadói részlegen a leépítések aránya magasabb lesz. A leépítéseket kevesebb mint egy héttel azután jelentették be, hogy összeomlott az EY globális tanácsadói üzletágának egy új vállalatba történő átalakítása Project Everest kódnéven.

Az EY forgalma az elmúlt évben erősen lelassult, miután az ügyfeleknek a világjárvány idején az informatikai korszerűsítéssel kellett versenyezniük. A fúziók és felvásárlások, amelyek az üzletkötési tanácsadók munkájának a jelentős részét képezték, a kamatok emelkedésével szintén elapadtak.

Az amerikai vezetőség a múlt héten figyelmeztetett: a cég „egyszerűsítését” tervezi, hogy éves szinten akár 500 millió dollárnyi költséget takarítson meg. 

Az Egyesült Királyságban a vezetők hasonló jelzéseket küldtek a tervezett költségcsökkentésről.

A „Big Four” könyvelő- és tanácsadó cégek mindegyike létszámfelvételi hullámba kezdett a világjárványból való kilábalás során, mivel nehezen tudtak lépést tartani a nagy mennyiségű munkával és a dolgozók távozásával. Most azonban drasztikusan visszavették a munkaerő-felvételt. A William Blair legutóbbi, múlt heti havi felmérése szerint a négy nagy cég 62 százalékkal kevesebb álláshirdetést adott ki, mint egy évvel ezelőtt.