A Credit Suisse Group már a tőzsdei jegyzés minimális feltételeinek sem felel meg – értesítette a bank vezetését a New York-i

Entrance with screens outside of arena named Hallenstadion of last annual general meeting of Swiss bank Credit Suisse on a spring morning. Photo taken April 4th, 2023, Zurich, Switzerland.
Fotó: Michael Derrer Fuchs

Arról a követelményről van szó, amely szerint a részvények átlagos záróárának egy 30 napos kereskedési időszak alatt el kell érnie az egy dollárt 

– közölte szerda reggel a svájci bank. Hozzátették, a bank felvásásárlása, illetve a UBS tulajdonosi szerepvállalása orvosolja a problémát.

A felvásárlás lezárását egyébként a UBS vezetői május végére, június elejére vállalták, néhány vezető bankárnak pedig a Bloomberg szerint azt mondták, hogy június 7. körüli időpontra készüljön fel. A kormány és a bank ugyanis még mindig tárgyal az akvizíció egyes feltételeiről, ami esetleg késedelmet okozhat.

A svájci kormány által a Credit Suisse teljes összeomlásának megakadályozása érdekében márciusban összehozott 3 milliárd dolláros felvásárlás lezáratlan státusa azonban nemcsak Amerikában és Európában, hanem Kínában is fejtörést okoz a hatóságoknak, és lépéskényszerbe hozza a csoportot is.

Ázsia legnagyobb gazdaságában ugyanis az az előírás, hogy egy külföldi bankcsoportnak csupán egy helyi fiókhálózata lehet, ezért, mivel a UBS-nek már van kínai érdekeltsége, a Credit Suisse-nek le kell mondania az éveken keresztül előkészített helyi bank létesítéséről, amit a Reuters szerdai híre szerint egyébként már meg is tett.

Az új svájci gigabankholdingnak később befektetési banki, valamint vagyon- és alapkezelői üzletágában is fel kell számolnia a párhuzamosságokat, mivel mindezeken a területeken jelen van a UBS és CS is.

A Credit Suisse árfolyama 2023-tól (dollár)
 

A két alpesi pénzintézet által közösen alapított, a Credit Suisse 51 százalékos többségi tulajdonában álló kínai értékpapír-kereskedelmi cég jövője is kérdéses, mivel a UBS-nek is van többségi részesedése egy másik brókercégnél, a szabályok szerint azonban egy külföldi cégnek csak egy többségi tulajdonú értékpapírcége lehet az országban.

A Credit Suisse minderre tekintettel most a pénzügyi szakemberek megtartásáért küzd, hogy addig is működőképes maradjon a tavaly 36 millió dolláros veszteséget termelő, 234 munkavállalót foglalkoztató vállalat, amíg eldől, hogy mi lesz a további sorsa.