A kategóriájában piacvezető USDT-t kiadó Tether közölte, hogy további bitcoinokat vásárol tartalékaihoz. A vállalkozás közlése szerint a legnagyobb kriptoeszközből a működési nyereség 15 százalékának megfelelő összeget költenek el ettől a hónaptól kezdve.

Tether USDT Cryptocurrency Physical Coin placed on crypto altcoins and lit with orange and blue lights in the dark Backgrond. Macro shot. Selective focus.
Fotó: Shutterstock

Az emelkedő kamatok jót tettek a működési modelljében leginkább a pénzpaci alapokra hasonlító kriptodollár-kibocsátónak, így 

a Tether 1,48 milliárd dolláros nyereségről számolt be az első negyedévben, igaz, ezt könyvvizsgálói jelentés szokás szerint nem támasztotta alá, csupán egy annál felületesebb úgynevezett tanúsítvány.

Egyes elemzők szerint a dollárhoz kötött USDT tartalékai között a bitcoinhoz hasonlóan volatilis eszközök szerepeltetése nem megfelelő, még akkor sem, ha ezt a nyereségből teszik, különösen a vállalkozás transzparenciához fűződő problémái miatt – írja a The Wall Street Journal.

A kriptoszektorban kulcsszerepet betöltő vállalkozás állítja, hogy minden USDT mögött egy dollárnak megfelelő likvid áll, a New York-i ügyészség, valamint az árupiaci és a határidős piacokat felügyelő hatóságokkal kötött peren kívül egyezségek szerint viszont ez nem mindig volt igaz a múltban. A társaság 2017 óta számos alkalommal ígért külső szereplők által elvégzett könyvvizsgálatot, ám erre máig nem került sor.

Ugyanakkor a közel 83 milliárd dollár értékű USDT mögött a Tether honlapja szerint több mint 2,4 milliárd dollár többletfedezet áll, a tervek szerint az újonnan vásárolt bitcoinok is ennek lesznek a részei. A március végi állapotot tükröző tanúsítvány szerint az akkor közel 80 milliárd dollár értékű forgalomban lévő USDT mögött 69 milliárd dollár készpénz és azzal egyenértékű likvid eszköz állt, közte 53 milliárd dollár értékű amerikai állampapírral, valamint 7,5 milliárd dollár overnight repó és 7,5 milliárd dollár értékű pénzpiaci alapban parkoltatott összeg. A kevésbé likvid eszközök között pedig vállalati kötvényeket, nemesfémeket és fedezett hiteleket találunk.

A legnagyobb stabilcoin az elmúlt időszakban tovább növelte előnyét versenytársaival szemben, 

amit segített a Binance stabil coinjával szembeni hatósági fellépés és az is, hogy a második legnagyobb hasonló eszközt, az USDC-t kiadó Circle több mint 3 milliárd dollárt tárolt a csődbe ment Silicon Valley Bankban, így mielőtt a betétbiztosító közbelépett volna, az USDC el is vesztette a dollárhoz kötött értékét.

Azóta az USDT kapitalizációja 10 milliárd dollárral nőtt, míg a vetélytársáé hasonló mértékben csökkent.