A kaliforniai szabályozó hatóságok bezárták a Szilícium-völgyben a technológiai startupokat kiszolgáló pénzintézetet, a Silicon Valley Bankot. Ez az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődje a 2008-as pénzügyi válság során összeomlott Washington Mutual után.

Silicon Valley Bank Shut Down By Regulators
Fotó: Justin Sullivan

Az SVB az első FDIC által biztosított pénzintézet, amely több mint két éve csődbe ment az Almena State Bank 2020 októberében bekövtkezett összeomlása után. A Silicon Valley Banknak 2022. december 31-én mintegy 209 milliárd dollárnyi eszközállománya és mintegy 175,4 milliárd dollárnyi betétállománya volt – írja a Washington Post.

Az SVB központi irodája és valamennyi fiókja március 13-án nyitja meg újra kapuit, és minden biztosított betétes legkésőbb hétfő reggel teljes körűen hozzáférhet biztosított betétjeihez. A startupokra összpontosító hitelezőnek 17 fiókja volt Kaliforniában és Massachusettsben. A technológiai befektetők és alapítók a Twitteren azt írták, hogy váratlanul érte őket a fejlemény. Bár nem volt azonnal világos, hogy a bank meggyengült állapota mekkora veszélyt jelent a globális pénzügyi rendszerre, 

ma reggel több más regionális pénzintézet részvényeinek kereskedése is leállt, és egyes piacok is estek.

A Silicon Valley Bank körüli pánik azonban mélyebb félelmeket fedezett fel, miszerint a Szilícium-völgy gazdasági helyzete még rosszabbra fordulhat. A technológiai iparág küzd a változó gazdasággal és a Wall Street-i befektetők újbóli nyomásával, hogy csökkentsék a költségeket és a nyereségre összpontosítsanak, miután évekig költöttek pénzt az üzleti tevékenységük folyamatos növelésére. Korábban a nap folyamán leállították a pénzintézet részvényeinek kereskedését, miután csütörtökön 60 százalékkal estek.

Tavaly 161 ezer embert bocsátottak el a tech szektorban, ennek több mint háromnegyede idén már két hónap alatt összejött. Michael Wilson, a Morgan Stanley sztárelemzője szerint idén további 20 százalékos esés vár még a technológiai szektor cégeinek részvényárfolyamára és egy csődhullámot sem tart kizártnak. Wilson várakozásai szerint a részvénypiac rövid távon ugyan raliba foghat, ám hosszabb távon az S&P 500 októberi mélységekbe is süllyedhet.

Eladják az Evergrande-elnök elkobzott villáját

A tervek szerint 112 millió dollárért adhatják el a csődbe ment kínai ingatlancég, az Evergrande elnökétől lefoglalt egyik hongkongi luxusvillát, miután a csődgondnokok az értékesítés mellett döntöttek. A város The Peak nevű luxusnegyedében található ház az első ismert eset, hogy Huj Ka Jan személyes vagyonát kobozták el és dobták piacra, ugyanakkor az Evergrande hongkongi eszközeiből már többet lefoglaltak és értékesítettek, amióta a cég 2021 végén fizetésképtelenné vált.