Hónapok óta tart a tumultus a kötvénypiacokon. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve által elindított, agresszív kamatemelési hullám felértékelte a fix kamatozású értékpapírokat. A Soros Fund, melyet sok kisbefektető is referenciaként követ, tavaly év végén 225 millió dollár értékben vásárolta az iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond tőzsdén forgalmazott alapot. Ez az ETF most az 5,7 milliárd dolláros Soros-portfólió harmadik legnagyobb pozíciója. 

Hungarian-born US investor and philanthropist George Soros smiles after delivering a speech on the sidelines of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos on May 24, 2022. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: AFP

Tavaly októberben a 10 éves amerikai referencia-államkötvény hozama elérte a 4,3 százalékot, ami 2007 óta a legmagasabb szint. Ám a befektetők az elmúlt hónapokban már inkább arra fogadnak, hogy a mérséklődő és a lassuló gazdaság fékezi a Fed héjahangulatát. A vállalati kötvények visszapattanásán 

Soros 6,8 százalékos hozamot ért el tavaly október óta. 

A Soros Fund egy új részvénypozíciót is felvett a Horizon Therapeutics biotechnológiai vállalatnál, 325 millió dollár értékben a tavalyi utolsó negyedévben. 
A 92 éves Soros nettó vagyonát 8,5 milliárd dollárra becsüli a Bloomberg Billionaires Index. Bár a nagyobb része nem a családé, hanem a Nyílt Társadalom Alapítványé.  A befektetők minden negyedév végén 

45 napon belül tekinthetnek bele a 13F űrlapokba,

melyeket a százmillió dollárnál többet forgató alapkezelőknek kell kitölteniük a befektetéseikről.

A vállalati kötvénypiac nem csak Soros figyelme miatt érdekes. 

A puha landolás reményében

a befektetésre nem ajánlott vállalatok bóvli kötvényeinek piacán roncsderbi bontakozott ki, miután az alacsony kockázatú kincstárjegyekhez képest fizetendő hozamfelár 4 százalék alá csökkent. A vállalatok ugyanis tavaly alig bocsátottak ki új kötvényt, inkább kivártak, s most a hozaméhes befektetők megrohanták ezt a piacot is.