Habár üzleti éve március végén lezárt utolsó negyedévében a Zwack Unicum adózott nyeresége a magas és a megemelt adók következtében 13 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához mérten, éves nettó profitja 7,8 százalékkal, közel 3,45 milliárd forintra nőtt.

20221123 Budaörs Tesco   karácsonyi polcok  karácsonyi bevásárlás Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG A képen: Zwack Unicum 20221123 Budaörs 
Tesco   karácsonyi polcok  
karácsonyi bevásárlás 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG 

A képen: Zwack Unicum
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A társaság éves bruttó árbevétele 10,7 százalékkal, 35,36 milliárd forintra, míg a jövedéki és népegészségügyi termékadó nélkül számított nettó értékesítése 15,8 százalékkal, 21,22 milliárdra bővült.

 A forgalomnövekedés mértékét árnyalja, hogy a forgalmazott termékek márkatulajdonosainak költségtérítését az italgyártó ezúttal az árbevételben mutatta ki, korábban viszont az egyéb működési bevételekben tüntette fel.

A tavaly júliustól életbe lépett változások következtében Magyarországon a szesz jövedéki adója közel 70 százalékkal emelkedett, ugyanakkor megszűnt a népegészségügyi termékadó-fizetési kötelezettség. 

A két közteher változásának együttes hatásaként átlagosan 6 százalékkal emelkedett a cég adófizetési kötelezettsége a szeszes italokon.

A belföldi termékértékesítés nettó árbevétele 14,2, míg az exportértékesítés 10,4 százalékkal haladta meg az előző évit.

A negyedik negyedéves exportárbevétel viszont már 9,6 százalékkal csökkent, amit leginkább a román és német piac visszaesése okozott. 

A Zwack jelentősebb külpiacai közül éves szinten a Szlovákiába 39, Olaszországba 12, Romániába pedig 6 százalékkal nőtt a kivitel.

A prémiumszegmensen belül Kalumba ginből közel másfélszer többet értékesített az italgyártó, ami elsősorban két új ízvariáns a mangó és a vérnarancs sikeres piaci bevezetésének köszönhető. Kiválóan teljesített a Fütyülős is, amelynek az árbevétele 17 százalékkal gyarapodott. A minőségi termékek növekedésének motorja pedig elsősorban a Kalinka vodka volt.

A szolgáltatások árbevétele 1,09 milliárd forint, ez 74,2 százalékkal magasabb a bázisidőszakinál. Ezen belül a forgalmazott termékek márkatulajdonosainak költségtérítése 392 millió forinttal emelkedett.

 

A vállalat működési eredménye a fentiek eredőjeként 215 millió forinttal, 3,87 milliárdra nőtt.

Az említett időszakban 292 millió forint nettó pénzügyi bevétel merült fel, amely teljes egészében a lekötött pénzállomány kamataiból származik.

A társaság szintén pénteken tette közzé – június 28-ra kitűzött éves rendes közgyűlésére szóló meghívóját is, amelyből kiderül, hogy 

a tavalyi 1500 forintról 13 százalékkal, 1700-ra emelnék az egy részvényre jutó osztalékot.

A hírekre a Zwack Unicum részvényei délelőtt több mint 3 százalékkal, 18 850 forintra drágultak.