Tovább folytatta idei menetelését a forint: a hosszú hétvégét követő első munkanapon több mint 1,5 forintot erősödött az euróval szemben, ezzel rövid időre áttörte a 370-es ellenállást, ami az elmúlt hetekben lélektani határként is működött a hazai valuta számára.

Hungarian forint in a magnifying glass
Hungarian forint in a magnifying glass a business background
Fotó: Getty Images

A forint a hét végén viszonylag stabilan tartotta értékét, majd kedden reggel meglódult, és egészen 369,943-ig menetelt, megközelítve két héttel ezelőtt beállított 368-as idei rekordját. 

A hazai valuta minden bizonnyal a dollár euróval szembeni megingása nyomán tudott erőre kapni.

A forint értéktartása már csak azért is nagy érdem a deviza számára, mert az MNB múlt kedden csökkentette az egynapos betéti tender kamatát 100 bázisponttal, egy ilyen lépéstől pedig a fizetőeszköz gyengülése volt várható. 

Az euró-forint árfolyam 1 éves
Nagyon messze jár az euró-forint a tavaly év végi 430 feletti szinttől

A hazai valuta hosszú távú kilátásait elsősorban a hazai, valamint a külföldi kamatkörnyezet várható alakulása formálhatja majd a következő hetekben. A forint számára alapvetően fontos hazai alapkamat ugyanis még nagyon magas, 13 százalékon áll (az effektív kamat pedig 17 százalék), ami a külföldi befektetők számára továbbra is vonzóvá teszi a magyar valutát, főleg, hogy az irányadó tízéves kötvényhozam ismét 8 százalék fölé került.

Az EU-s pénzek várható nyári érkezése is jó színben festi le a hazai valutát.

Ahogy a forint mellett szól az is, hogy az Európai Központi Bank (EKB) minden bizonnyal még két alkalommal emelni fog irányadó kamatán, erősítve ezzel mind az eurót, mind a térség többi valutáját egyaránt – az euró dollárral szembeni felfutása ugyanis rendre húzza magával a régió nemzeti fizetőeszközeit is.

Lentner Csaba: égetően hiányoznak a helyreállítási alap forrásai

Nehéz lesz fenntartani az elmúlt évtized beruházási lendületét az újjáépítési alap forrásai nélkül – ezt mondta a Világgazdaságnak Lentner Csaba közgazdász, aki ugyanakkor bizakodó, szerinte jönnek majd beruházási pénzek Magyarországra, igaz, nem annyi és nem abban az ütemezésben, ami nekünk optimális lenne.

A Fed kamatpolitikája azonban ebbe a jövőképbe még vastagon beleszólhat: a piac által eddig árazott kamatemelési szünet helyett egyre inkább az újabb emelés irányába tolódnak a befektetői várakozások, ami ismét hátszelet szolgáltathatna a zöldhasú számára.

Az ING elemzői szerint a hét folyamán az Európai Parlament irányából érheti támadás a forintot a jövőre esedékes soros magyar elnökség meggátolásával kapcsolatos szavazás képében, melynek hatására a deviza a 375-ös szintig is gyengülhet az euró ellenében. A szakemberek véleménye szerint azonban a piac ennek ellenére a forintban a jelenlegi a hosszú távú erősödést látja, így további pozíciók kiépítését várják a nemzetközi befektetők részéről.