Május 15-től VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország néven folytatja működését az Aegon Alapkezelő. A névváltás jelentős hatással van az osztrák székhelyű Vienna Insurance Group (VIG csoport) működésére is: a magyar vagyonkezelő révén a régiós biztosító megjelenhet a vagyonkezelési szolgáltatások piacán. A VIG Alapkezelő emellett a csoport 30 országában működő mintegy 50 biztosítótársaság vagyonkezelője lesz. A VIG csoport tagjainak 48 milliárd eurós vagyona jelentős növekedési potenciált jelent az alapkezelő számára.

Planning and Investing, Business Growth, Progress or Success Ideas
Planning and Investing, Business Growth, Progress or Success Ideas, Entrepreneur or Trader Showing Hands-On Virtual Growth Stock Chart, Stock Market or Digital Asset.
Fotó: Teera Konakan

Az Aegon NV. 2020-ban döntött egyes kelet- és közép európai érdekeltségei értékesítéséről a VIG és a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. útján a magyar állam számára. A portfólióba tartozó Aegon Alapkezelő e tulajdonosváltási folyamat keretében vált nevet.

A VIG csoport részeként a következő három évben a kezelt triplázása a cél, ugyanakkor a nemzetközi terjeszkedés is ambíciónk

  – hangsúlyozta Kadocsa Péter elnök-vezérigazgató.

A VIG Alapkezelő végzi a hamarosan az Alfa nevet felvevő Aegon Magyarország Biztosító és az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár mellett az Union Biztosító vagyonkezelését, így az intézményi és lakossági állománnyal együtt több mint 1000 milliárd forint vagyont kezel. Így 8 százalékos piaci részesedésével az ötödik legnagyobb a magyarországi vagyonkezelési piacon.  

Húszévente egyszer-kétszer fordul elő, hogy ilyen gáláns legyen a befektetőkhöz a kötvénypiac

Loncsák András, az Aegon Alapkezelő befektetési igazgatója a VG-nek elmondta, még mindig vannak jó beszállók a magyar kötvénypiacon, a részvénypiacokkal kapcsolatban – bár nagyon alacsonyak az értékeltségi mutatók – azonban kevésbé optimista, ott aligha tér vissza a 2000-es és a 2010-es évek aranykora.