A 4iG erőteljes bevétel- és EBITDA-bővülése hátterében főként a felvásárlások, a hatékony áremelési stratégiák végrehajtása, a szigorú költségkontroll, valamint a nyugat-balkáni leányvállalatok organikus növekedése áll – hangzott el a csoport első negyedéves gyorsjelentését bemutató csütörtök reggeli online sajtótájékoztatón.

230302 Budapest4iG Illusztráció
Fotó: Kallus György / VG

Hozzátették, a cégcsoport tárgyidőszaki 1,17 milliárd forintos adózott vesztesége döntően az előző időszaki felvásárlásokhoz kapcsolódó értékcsökkenési leírások, a halasztott adózás, illetve a bérelt eszközökkel kapcsolatban elszámolt tételek következménye.

Új szerzeményükkel, a Vodafone Magyarországgal kapcsolatban rámutattak, hogy a távközlési vállalat csak két hónappal járult hozzá a negyedéves konszolidált eredményekhez, ám így is a növekedés katalizátorának bizonyult, amiben kulcsszerepe volt az általa végrehajtott inflációkövető áremeléseknek.

A prezentációban külön kiemelték az új akvizíciók árnyékában meghúzódó, mostanában kevésbé emlegetett Invitech organikus növekedését, amit bővülő ügyfélbázis, új szolgáltatások bevezetése, valamint áremelések és szerződéshosszabbítások szegélyeznek.

A DIGI-nél is megtörténtek az inflációs áremelések, de a menedzsment szerint a működési hatékonyság a költségmegtakarítási intézkedések révén is javult.

A közbeszerzések jelentős csökkenése éves összehasonlításban kedvezőtlenül hatott az információs technológiai (IT) üzletág profitabilitására, ezért az IT-részleg a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb kihasználására és a szigorú költségellenőrzési intézkedések bevezetésére összpontosított.

A cégcsoportnál végbemenő folyamatokat jól illusztrálja, hogy a nettó árbevétel 87 százalékát, és az EBITDA 97 százalékát már a telekommunikációs üzletág hozta az első negyedévben, míg a bázis időszakban arányuk még 32, illetve 11 százalékos volt.

Az expanziós politika eredményeként a csoport teljes adósságállománya 892 milliárd forint fölé emelkedett, és még ha ebből le is vonjuk a likvid pénzeszközök nagyjából 31 milliárd forintját, még mindig 861 milliárd forintos nettó adósságról beszélünk, ami több mint a négyszerese a társaság 201 milliárd forintos piaci kapitalizációjának.

A4iG vállalati értéke

 

A 4iG vállalati értéke viszont mindennek eredőjeként 1062 milliárd forintra nőtt a május 25-kei állapot szerint.

A cég részvényárfolyama  csütörtök délelőtt 2,4 százalékkal, 659 forintra gyengült.