A UBS sikeresen lezárta korábbi riválisának, a Credit Suisse-nak a felvásárlását, ezzel létrehozva egy több mint másfél ezermilliárd svájci frank mérlegű banki óriást – írta a Reuters.

A employee is seen in silhouette next to a sign of Swiss giant banking UBS and a sign of Credit Suisse bank in Zurich on March 20, 2023. UBS share price plunged on March 20, 2023 as a deal to take over its troubled Swiss rival Credit Suisse for $3.25 billion failed to calm stock market nerves. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A bejelentést pár nappal azután tették meg, hogy a UBS lezárta a tárgyalásokat a svájci kormánnyal a Credit Suisse (CS) eszközeinek esetleges veszteségeire vonatkozó 9 milliárd svájci frankos garanciáról.

A következő hónapokban a bank valószínűleg megpróbálja kiüríteni a portfóliójának a kritikus részeit, és megkezdődik a komplex integráció időszaka, amely több ezer munkahely leépítésével járhat.

A UBS márciusban egyezett bele a CS átvételébe egy a kormány által közvetített sürgősségi eladás keretében, miután a bizalmi válság és a megállíthatatlan ügyfélkiáramlás a csőd felé sodorta a bankot. Az egyesített bank élén Sergio Ermotti, a UBS vezérigazgatója most azzal a feladattal néz szembe, hogy két, jókora átfedésekkel rendelkező vállalatot egyesítsen, és eldöntse, mely tevékenységeket kell megszüntetnie.

A kormánnyal kötött megállapodás keretében a bank egyesített eszközeinek mintegy 3 százalékára, a portfólió legkritikusabb részére garanciát kaptak, ha átlépik a kezdeti, 5 milliárd dolláros költségeket. Bár a vezérigazgató szerint ez „rendkívül valószínűtlen”, szükség volt rá ahhoz, hogy a UBS fenntartsa a piaci bizalmat az átmeneti időszakban.

Megállapodott a UBS és a svájci kormány a Credit Suisse veszteségeinek fedezéséről

A veszteségvédelmi szerződés a kombinált mintegy 3 százalékát fedezi, s a legkritikusabb eszközöket is magában foglalja.

A kormányzati garanciára azért volt szükség, mert a UBS-nek kevés ideje volt az átvilágításra, a CS-nek pedig nehezen értékelhető eszközei vannak a könyveiben, amelyekkel a banknak a következő hónapokban el kell számolnia. Az átvétel befejezésével a UBS teljes hozzáférést kap a CS üzleti tevékenységéhez, beleértve az ügyfeleket és a hitelkitettséget is, így képes lesz pontosabb döntést hozni arról, hogy mely egységeket érintené a felszámolás.

Bankunk a kockázatok csökkentését tervezi az átvett Credit Suisse-ügyletekben, és az ügylet lezárásával képesek leszünk saját, sokkal szigorúbb szabályokat és korlátozásokat bevezetni. Az a célunk, hogy a felmerülő kockázatok az ügyfeleinket a lehető legkevésbé terheljék

– olvasható a UBS közleményében.

A szabályozó hatóságok még mindig mérlegelik, hogy a likviditási és tőkekövetelmények, valamint a kockázattal súlyozott eszközértékek tekintetében milyen kiigazításokat kell majd végrehajtania az egyesült banknak.

Ermotti szerint a kockázatvállalási különbségek miatt a UBS nem biztos, hogy a CS összes ügyfelét át fogja venni, a bank alkalmazottai pedig megpróbálják kiszűrni a problémás elemeket, hogy csak a UBS szigorú keretéhez illeszkedő eszközök kerüljenek a pénzintézethez.

Soha nem fogunk kompromisszumot kötni a UBS erős kultúrájával, konzervatív kockázati megközelítésével vagy minőségi szolgáltatásával kapcsolatban. Sokan számítanak ránk, hogy ez az akvizíció sikerülni fog, mi pedig azon dolgozunk, hogy az átvétel sikerrel záruljon le

– írta a vezérigazgató a bank nyílt levelében.

A UBS még nem döntött a CS-től megvásárolt belföldi üzletág jövőjéről sem, amely a máshol tapasztalható zavarok közepette folyamatosan nyereséges volt, és vezető szerepet játszott a svájci vállalatok és háztartások finanszírozásában.

Eredetileg a UBS a helyi egység teljes integrációját tervezte, de később visszatáncolt, és Ermotti azt mondta, hogy minden lehetőség szóba került, beleértve az eladást vagy a kiválást is. A UBS közölte, hogy az idei harmadik negyedévben hoz döntést az ügyben.

A bank szerint a negyedik negyedévre a teljes integrációs terv el fog készülni minden egyes üzletágra vonatkozóan, addigra pedig feltérképezik, hogy mely egységeket kell majd sürgősen felszámolniuk.

A CS sorsa márciusban pecsételődött meg, az évekig tartó veszteségek és vezetői kudarcok után, amikor a Silicon Valley Bank csődje bankpánikot indított el, egy újraorientálási kísérlet közepén érve el a svájci hitelezőt. A bankot 167 évvel ezelőtt alapították, és a világ egyik legnagyobb és legfontosabb pénzügyi intézete volt.

Azonnali leépítések a bukott pénzintézet élén

A felvásárlás lezárása után a UBS bejelentette, hogy a Credit Suisse több vezetője, közük Dixit Joshi pénzügyi igazgató és David Miller, a befektetési részleg társelnöke is távozik a vállalattól.