Vaskos zöldben fejezte be a kereskedést a hétre a pesti a BUX index kurzusa pénteken 2,18 százalékot erősödött, és 47 869 ponton zárt. A parkett forgalma 7,3 milliárd forint volt.

Fotó: Kallus György

A menetelésből a blue chipek a Magyar Telekom kivételével mind kivették a részüket: a nap legnagyobb nyertese az OTP volt, a bankpapírok 3,3 százalékos erősödés nyomán 10 970 forinton zártak, a részvények iránti érdeklődés 2,89 milliárd forintos forgalomban öltött testet. 

A részvényenként 391,3 forint osztalékot fizető Richter kurzusa 2,18 milliárd forintos fogalom mellett 1,45 százalékot emelkedett, így 8725 forinton fejezte be a kereskedést a hétre.

A Mol papírjai 2,69 százalékot erősödtek, 1,9 milliárd forintos fogalom mellett 2906 forintig meneteltek. 

A nap egyetlen mínuszban záró vezető részvénye a Magyar Telekom volt: a távközlési vállalat részvényei 1,67 százalékot vesztettek értékükből, így 167 millió forintos forgalom mellett 413 forintos árfolyammal fordulnak a hétvégén.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek elmondta: a nemzetközi befektetői hangulat kimondottan kedvező, ennek eredményeképpen a magyar részvénypiac is erősödött a hét utolsó kereskedési napján.

Közvetlenül a hazai részvényeket befolyásoló hír nem érkezett, ám a vezető papírok le tudták dolgozni az elmúlt napok negatív korrekcióját – tette hozzá a szakértő.