Európa legjobban teljesítő részvénypiaca idén a görög, az Athens Stock Exchange vezető indexe – ASE – közel 33 százalékkal áll magasabban, mint 2022 végén. Ez a teljesítmény a globális rangsor harmadik helyére elég, a görögöket a laoszi (42 százalék) és az üzbegisztáni részvényindex előzi (89 százalék).

GREECE-EU-POLITICS-DEBT-STOCKSA Greek flag is pictured outside the Athens Stock Exchange in Athens on August 3, 2015. Greece's stock exchange reopened August 3 with a drop of more than 22 percent after a five-week shutdown imposed by the country's debt crisis and capital controls, with the nation's outflow-hit lenders leading the way. The ATHEX plunged to 615.72 points a few minutes after opening at 0730 GMT, down 22.82 percent from its June 26 close. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
Európa legszebben festő tőzsdeépülete idén az athéni. Fotó: AFP

A legjobb érzékkel azok nyúltak bele a hellén piacba, akik az athéni mellett a brüsszeli tőzsdén is kereskedett Cenergy Holdingst választották, ők az év elejétől megduplázhatták a befektetett pénzüket. A Cenergy egyfajta belga-görög Opus, a vagyonkezelő holding legfőképp energetikai, építőipari és távközlési vállalatokba fektet be, fő tulajdonosa (közel 80 százalékkal) a székhelyét tíz éve Athénből Brüsszelbe áttelepítő Viohalco. 

Könnyebb volt bele-, mint mellényúlni

Közel ekkora – 91 százalékos – megtérülést értek el az Aegean Airlines befektetői. Utasszám, úti célok és flottaméret alapján Görögország legnagyobb légitársasága a turizmus visszatértének egyik nagy nyertese, az első negyedévet például szektorszinten kifejezetten magas, 29 százalékos működési árréssel zárta, ennél jobbra csak a Ryanair és a török Pegasus volt képes. 

Az is jót tesz a társaság befektetői megítélésének, hogy az állam eladja az athéni reptérben lévő 30 százalékos részvénypakettjét, ebből egyharmad részt a 40 százalékban nagytulajdonosnak, a Budapest Airport többségét is birtokló AviAlliance-nek ajánlottak fel, a kétharmadot pedig bevezetik az athéni tőzsdére. Az évi 23 milliós utasforgalmú reptér az árazás alapján így 3 milliárd eurós értéket képviselhet.

Évtizedes gödörből másztak ki a görög bankok

Az EKB után a Moody’s is pozitívnak véli a korábban sérülékenyebbnek tartott görög bankok kilátásait.

Közel 88 százalékkal lettek gazdagabbak, akik az év elején beszálltak a Piraeus Finance-papírokba. Igaz, az elképesztő ralival 2,7 euróra felkapaszkodó árfolyam még soványnak tűnhet azoknak, akik 2020-ban majd 26 eurós áron ragadtak be. Az ország harmadik számú bankja 180 millió euró adózott profittal zárta az első negyedévet. S ha marad ez a jövedelmezőség, annak a részvényesek is örülhetnek, az éves nyereség tizedét megkapják osztalékként, legalábbis Christos Megalou vezérigazgató ígérete ez. A dolog inkább szimbolikus, a helyi pénzintézetek 2011 óta nem fizettek osztalékot, helyette a nem teljesítő hitelportfólió lecsökkentésén fáradoztak.  

Legjobban teljesítő görög részvények 2023-ban
 

A vezető görög tőzsdeindex története során kétszer mutatott kiugróan magas értékeket, 1999-ben és 2007-ben is 5000 pont felett járt a most Muhinál (1241 pont környékén) tartózkodó ASE. 

2010 és 2018 között az index a harmadára esett, ez volt az az időszak, amikor irdatlan sok pénzzel, 290 milliárd euróval tartották különböző mentőcsomagokon keresztül lélegeztetőgépen a görög gazdaságot.

Ebből fizették ki a görögök a 2010 előtt felvett egy részét, a kapott kölcsön törlesztése pedig hosszabb futamidejű, alacsonyabb kamatozású, tehát jóval kedvezőbb kondíciójú, mint amennyiért a piac finanszírozta volna a görög államot.

A görög tőzsdeindex alakulása 2023-tól
 

A BAMOSZ adatbázisa alapján egyetlen alapkezelő kínál részvénykitettséget a görög részvénypiacra, ez pedig az Accorde Alapkezelő Spartan nevű görög részvényalapja. Az alap árfolyama most 57 százalékkal magasabb, mint egy éve, a szokásos havi kitekintőben pedig azt írták, hogy

a piacbarát, EU-párti kormány újabb négyéves mandátuma a görög befektetések aranykorát hozhatja el a következő években.

Az Accorde mellett más külföldi befektetők is aktivizálták magukat a görög részvényekben, erre utal legalábbis az átlagos napi forgalom közel 40 százalékos növekedése 2022 első feléhez képest. De ebben semmi meglepő nincs – érvelt korábban a Reutersnek Kostas Kondakis, a Piraeus Asset Management befektetési igazgatója, aki szerint a költségvetési kiigazítási program sikere volt a kulcs, 

Görögország már nem Európa problémás gyereke, hanem a reformok követendő példaképe.

Irigyelt makromutatók, bóvliban ragadt kötvények

A görög 5,9 százalékos volt tavaly, bőven az euróövezet 3,5 százaléka feletti. A központi bank idénre 2,2 százalékos növekedést vár, az inflációs ráta szépen ereszkedik, májusban 4,1 százalék volt az éves mutató.

A részvények mellett a görög kötvények is kifejezetten keresettek, a 10 éves állampapír hozama mindössze 3,55 százalék, míg a gyakran párhuzamba állított olaszoknál 3,92 százalék. Hogy ilyen alacsony hozam mellett hajlandó a piac finanszírozni a görög államadósságot, az annak ismeretében is figyelemre méltó, hogy az állampapírok besorolása még mindig bóvli, bár a Goldman Sachs szerint küszöbön a felminősítések sora, hosszú évek után ismét meglehet a befektetésre ajánlott kategória.

Megnyugvással fogadta a piac a görög választások eredményét

Kiriákosz Micotákisz az eddigi befektetőbarát gazdaságpolitika folytatását ígéri.