Az amerikai befektetési bankok sorra kihátrálnak a kínai részvénykibocsátások mögül, így a kisebb tőkebevonások is egyre nehézkesebbek. A Goldman Sachs több megbízást is visszamondott Hongkongban, míg a Bank of America egy napelemes részvénykibocsátásból szállt ki. Ami azért meglepő, mert a bankok a legritkább esetben szoktak lemondani egy IPO-megbízásról.

New,York,,Ny/usa-,December,12,,2018,The,New,York,Stock
Fotó: rblfmr

Az új és másodlagos tőzsdei jegyzések Hongkongban idén 2,05 milliárd dollárt tettek ki, ami 

12 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A Dealogic adatai szerint az átlagos ügyletméret 2023-ban eddig körülbelül 80 millió dollár volt.

A hongkongi Hang Seng index januárban még emelkedett, mert a befektetők gyors gazdasági fellendülésre fogadtak Kína szigorú zéró-Covid-politikájának feloldása után. Az index azonban a január 27-i csúcsához képest 14 százalékot esett.  

A Goldman nemrégiben a gyógyszerpiacot üzemeltető YSB kínai vállalat és a sanghaji székhelyű, bőrkezelésekre szakosodott Cutia Therapeutics tőzsdei bevezetésétől állt el, mert túlságosan 

gyengének ítélte a jelenlegi piaci keresletet. 

Előtte, áprilisban, egy mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat, a pekingi Fourth Paradigm Technology tőzsdei bevezetésének koordinálását mondta vissza a Goldman. A Cutia végül a Goldman nélkül is tőzsdére lépett Hongkongban, de csupán 60 millió dollárt gyűjtött, s az értékelése az olcsó papírok közé sorolta a tőzsdén.

A befektetési bankok visszalépései nagyban 

rontották a hongkongi IPO hangulatot.

Ahogy Andrew Swan, a Man GLG ázsiai részvénystratégája fogalmazott: 

Ha a nagybankok növekedésre számítanának, nem engednék el ezeket az üzleteket.