Bár az orosz zsoldosok fegyveres felkelése rövid életű volt saját állami vezetésük ellen, hiszen a Moszkva felé való előrenyomulás megkezdése után pár órával Jevgenyij Prigozsin zsoldosfőnök parancsot adott hírhedt magánhadseregének a visszavonulásra, a puccskísérlet valószínűleg mégsem marad következmények nélkül a pénz- és tőkepiacokon.

Price crash and bear market
Bearish scenario in stock market with bear figure in front of red price drop chart.
Fotó: Getty Images

Az elemzők az oroszországi válság miatt a jövő hétre az olaj- és nyersanyagárak emelkedését és gyengülő részvénypiacokat jeleznek előre.

 

A szankciók ellenére Oroszország még mindig rengeteg nyersanyagot ad el olyan, általa jó szándékúnak nevezett országoknak, mint például Kína, ami hozzájárul a globális ellátás egyensúlyához

– idézte a Reuters az Interactive Brokers vezető stratégáját, Steve Sosnicket. Szerinte az olaj és más kulcsfontosságú nyersanyagok ára várhatóan emelkedik majd. Ha pedig az olaj nagymértékben drágul, az negatívan hat a részvénykurzusokra, és feléleszti a stagflációs félelmeket.

Michael Purves, a Tallbacken Capital Advisors munkatársa szerint pedig

noha az ilyen típusú geopolitikai sokkok gyakran rövid életűek, és általában nem gyakorolnak nagy hatást az amerikai részvénypiacra, ám ezúttal mégis ez lehet a helyzet, mert a részvények sokat erősödtek az elmúlt időszakban.

Emellett ha ilyen jellegű politikai zavargások törnek ki egy nyersanyagtermelő országban, legalábbis egy rövid távú sokkra kell számítani az ott termelt nyersanyagok áraiban – tette hozzá.

Az első következmények valószínűleg vasárnap este mutatkoznak meg, például a határidős részvényárfolyamok esése, az olajárak emelkedése vagy az államkötvények iránti növekvő kereslet képében.

A piacok jellemzően nem reagálnak jól a bizonytalanságot hordozó eseményekre, különösen ami Putyint és Oroszországot illeti

– mondta a Reutersnek Quincy Krosby, az LPL Financial vezető globális stratégája. Ha a bizonytalanság eszkalálódik, a befektetők az olyan menedékeszközök felé fordulnak, mint az amerikai államkötvények, az arany, illetve a japán jen – hangsúlyozta Krosby.
Alastair Winter, az Argyll Europe globális befektetési stratégája szerint pedig a zsoldosok visszavonulása ugyan nyugtatólag hat a piacokra, de úgy véli,

Putyin egyértelműen meggyengült, és lesznek még további fejlemények.

Winter arra számít, hogy ebben a helyzetben az amerikai dollár „némi támogatásra találhat”.