Hatalmas erősödésen van túl az amerikai részvénypiac: az S&P 500 index 14, a Nasdaq Composite mutató 31, míg a Dow Jones ipari átlagindexe 2,5 százalékos pluszt könyvelt el 2023 első öt és fél hónapjában. Ez a futam alaposan meglepte az elemzőket, mivel a szigorú kamatkörnyezet nyomán a legtöbben visszafogott növekedésre, a pesszimisták pedig egyenesen a piacok gyengülésére számítottak.

New,York,City,-,July,09:,The,Landmark,Charging,Bull
A technológiai óriások szárnyalásának köszönhetően az S&P 500 index visszatért a bikapiacra, a rali fenntarthatósága ugyanakkor kérdéses.
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt fél év ralija nem feltétlenül cáfol rájuk: a hét legnagyobb technológiai vállalat részvényei nélkül az S&P 500 mutatója a 14 helyett mindössze 4 százalék feletti erősödést tudna felmutatni az idén, ami jóval közelebb áll az évet megelőző elemzői konszenzushoz.

A nagyok ugyanakkor szárnyalnak, így a kapitalizációval súlyozott S&P 500 index is követi őket.

Ötven százalékot emelkedett az idén az Apple árfolyama, ez a cégóriás 2,9 ezermilliárd dolláros piaci kapitalizációjával a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalatának számít, egymaga többet ért, mint a száz legnagyobb brit tőzsdén jegyzett cég együttvéve. Súlya az S&P 500-as indexben is meghatározó: 7,4 százalékos. Az Nvidia a mesterséges intelligencia felfutása miatt a két legnagyobb amerikai bank együttes értékével, azaz 640 milliárd dollárral tudta növelni piaci értékét, részvényei 194 százalékot erősödtek. 

Hasonlóan jó fél éven van túl a tavalyi év legnagyobb vesztesei közé sorolható Tesla és a Meta: 108,5, illetve 127 százalékos árfolyamralijuk az Nvidia mögé sorolta őket a listán. Nem elhanyagolható ugyanakkor a Microsoft, az Alphabet és az Amazon szárnyalása sem, hiszen valamennyiük kurzusa 30 százalék feletti erősödésen ment keresztül az idén. 

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
Nvidia
Meta
Tesla
Amazon
Látványos futamon vannak túl a legnagyobb technológiai vállalatok részvényei az idén

A fejnehézség nem új keletű az amerikai részvénypiacokon, problémákat ugyanakkor ennek ellenére bőven okozhat: az S&P 500 1970 óta nem volt ennyire koncentrált, ez pedig a piac átfogó egészségének leplezésén túl mind a részvény-, mind az indexbefektetőket nehéz helyzetbe hozza.

Az elemzők ugyanis rámutatnak: a legnagyobbak szárnyalása az index felértékelődésének begyűrűzését idézte elő. A passzív befektetési alapok, amelyek egyes indexeket követnek azok súlyozása alapján, az azokat alkotó részvények felértékelődésével párhuzamosan elkezdték saját kitettségüket is növelni a futam legnagyobb nyertesei felé, tovább pumpálva ralijukat. 

Véget ért az S&P 500 mélyrepülése, biztató történelmi tapasztalatok mellett indulhat a bikapiac

Az ötszáz legnagyobb amerikai cég részvényárfolyamát követő index közel egy évet töltött a medvepiacon, pozitív előjelekkel folytatódhat a rali.

Eközben az ESG-befektetők, azaz azok, akik a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet tartják elsődlegesen szem előtt, szintén a tech papírokat veszik az olajipari és egyéb környezetszennyező vállalatok részvényei helyett. A szakértők szerint ezzel olyan helyzet állt elő, amikor 

mind az aktív, mind a passzív befektetők, a hozamvadászok és a környezetvédelmi alapok egyaránt a tech papírokat veszik.

Abban egyelőre nincs egyetértés a Wall Streeten, hogy ez problémát okoz-e a közeljövőben. A Morgan Stanley elemzői szerint a nagyok menetelése elfedi a piac kisebb szereplőinek  gyengélkedését, ezért ők a futam elhalványulását követően év végéig 11 százalékos zuhanásra számítanak az S&P 500 mutató értékében.

A Goldman Sachs szakértői ezzel szemben további 3 százalékos erősödést várnak az indextől, ami ha bekövetkezik, története egyik legjobb évét eredményezheti a mutató számára.

Elemzők szerint a piacok jövőjét alapjában meghatározó kérdés, hogy a kicsik érik be az óriásokat, vagy a nagyok zuhannak vissza a realitás talajára.

A Goldman Sachsnél úgy gondolják, a történelmi tapasztalatok alapján a kicsik felzárkózására van nagyobb esély, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) kutatói ugyanakkor óvatosságra intenek: a piac a befektetők tömbösödése miatt az ideálisnál már így is nagyobb veszélynek van kitéve az esetleges negatív hatások irányában, a tőke koncentrálódása pedig a kis cégek elől szipkázza el a befektetéseket, elfojtva ezzel az innovációt.