A német, az angol és a francia tőzsdeindexek egyaránt megdöntötték történelmi csúcsukat az idén, a részvénypiacok meneteléséből a kontinens legnagyobb piacai mind kivették a részüket.

Stock,Exchange.,Multiple,Exposure,With,European,Flag,,Data,,Graph,And
Stock exchange. Multiple exposure with European flag, data, graph and man using laptop
Fotó: Shutterstock

A szárnyaló tőzsdéken azonban nem minden forog csillagászati értékeltségen, nem ritka, hogy 8-as P/E ráta (a részvényárfolyam és az egy részvényre jutó eredmény hányadosa) alatt zajlik a kereskedés világszerte ismert vállalatok papírjaival. 

Az alulértékelt részvények között megtaláljuk a Porsche, a BMW és a Shell papírjait egyaránt. 

Listánk élére a Lengyelországban jegyzett, de Európa hat országában, köztük hazánkban működő Orlen olajipari vállalat részvényei kerültek fel, melyek roppantul alacsony, mindössze 1,9-es P/E mutató mellett forognak. Az Orlen alulértékeltsége a helyi piacon is kiemelkedő: a lengyel börze átlagos rátája ugyanis 12,8. 

A vállalat forgalma az elmúlt év során 245 százalékkal nőtt, a következő három év során azonban éves szinten 35 százalékos bevételcsökkenésre számítanak az elemzők, így az alacsony P/E mutató esetükben nem feltétlenül jelent jó vételt, még annak ellenére sem, hogy az Orlen jelenleg az iparági átlag feletti, 8,3 százalékos osztalékhozamot biztosít befektetőinek. 

Alulárazott részvények az európai tőzsdéken
Az olajipar, a bankszektor és a járműgyártók is képviseltetik magukat a listán

Az olcsó részvények versenyének második helyére a Deutsche Bank papírjai kerültek fel 3,44-os P/E mellett. A német nagybank papírjai az elmúlt évek során fokozatosan váltak egyre olcsóbbá, három éve nem forogtak ennyire alacsony értékeltség mellett a márciusi bankpánik során alaposan megtépázott vállalat részvényei.

Egyes elemzők szerint a Deutsche papírjainak értéke

közel 70 százalékkal marad el reális értékeltségétől.

A német nagybank bevételei tavaly 135 százalékkal növekedtek, a pozitív irányt pedig az elemzők szerint tartani is tudja a cég, még ha a tavalyinál nagyságrendekkel kisebb mértékek mellett is.

Meglepően olcsók azonban a legnagyobb német autógyártók papírjai is: a Porsche holdingvállalata 3,45-os, a BMW 3,99-os, míg a Volkswagen 4,08-os P/E mutató mellett forog, ami jelenlegi teljesítményük mellett reális, de kissé alulértékeltté teszi a cégeket. A német piac átlagos rátája 17,3, ehhez képest hatalmas diszkont mellett adják az autógyártók papírjait.

A tízes listára felkerült az Orlenen túl két másik olajipari óriás is: a Shell részvényeit 4,5, míg a TotalEnergies (TE) papírjait 6,5-es P/E mutató mellett jegyzik a brit, illetve a francia börzén. Az elemzők mindkét részvény esetében 23 százalék feletti növekedésre számítanak a következő időszak során, bevételeik azonban túl lehetnek a zenitjükön, mivel a Shell esetében 15,9, míg a TE-nél 5 százalékos bevételcsökkenésre számítanak éves szinten, 2026-ig bezárólag.

Az HSBC és a BNP Paribas képében 

a bankszektor további két versenyzővel képviselteti magát az olcsó részvények között. 

Az elemzők esetükben is erős két számjegyű árfolyamnövekedésre számítanak, értékeltségüket azonban nagyjából reálisnak tartják, mivel látványos bevételnövekedéssel nem kalkulálnak a közeljövőben.