A pesszimista elemzői várakozásokra alaposan rácáfolva, hatalmas raliba fogott idén az amerikai részvénypiac, a mesterséges intelligencia (MI) berobbanása rég nem látott lendületet kölcsönzött a tavaly drasztikusan megtépázott technológiai szektor számára is, ami a teljes amerikai parkettet húzta magával.

Businessman,Miniature,Figure,Standing,On,Usd,Banknote,With,Stock,Market
Businessman miniature figure standing on USD banknote with stock market chart graph for currency exchange of global trade forex and Fed increase interest rate to stop inflation concept.
Fotó: Shuterstock

Az MI-boom legnagyobb nyertese, az Nvidia részvényei közel 200 százalékot erősödtek az idén, a szektor felfutásából pedig már az opciós kereskedők sem akartak kimaradni: júniusban átlagosan 1,3 millió vételi opció cserélt gazdát napi szinten a három legnagyobb csipgyártó, az Nvidia, az AMD és az Intel papírjainak további erősödésében bízva. Ha a befektetők vételi kedve nem csappan meg látványosan, 

ez a hónap történelmi csúcsot hozhat az opciós kereskedések napi átlagos mennyiségében.

Az opciós kereskedési volumen év elejétől kezdve kétszeresére nőtt, az S&P 500 index értéknövekedésére vásárolható opciók forgalma pedig soha nem látott magasságokba, napi 1,75 millió feletti konktraktusra ugrott, extrém magasságokba tornászva ezzel az eszközök árfolyamát.

A vételi opciók a vevők számára lehetővé teszik, hogy egy meghatározott árfolyamon egy adott idősávon belül megvegyenek bizonyos eszközöket, így ha az adott eszköz árfolyama növekszik, az opciók értéke is nő.

Relatív árfolyamváltozások 2023-tól
Nasdaq Composite
S&P 500
Dow Jones
Nagyon erős évet tudhat maga mögött az amerikai részvénypiac

A részvénypiacok ralija egyes az évet még pesszimistán indító befektetési szakembereket is maga mellé tudott állítani: Zhiwei Ren, a Penn Mutual Asset Management portfóliókezelője szerint a ugyan nem kerülhető el, csak átmenetileg későbbre tolódott, ám ebből a felfutásból már vétek kimaradni.

Azt ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy a tőzsdék idei szárnyalása mindössze hét vállalat részvényerősödésének köszönhető, ami egyes elemzők szerint felveti a futam fenntarthatóságának kérdését is.

Ötven éve nem volt ennyire koncentrált a részvénypiac, hét cégen múlik az amerikai tőzsdék jövője

Kirívóan fejnehéz az amerikai részvénypiaci rali, hét vállalat szárnyalása hajtja a futamot. A kérdés az, utolérheti-e őket a mezőny.

A nagyok szárnyalása azonban egyre inkább kezd átterjedni a piac kisebb szereplőire is: a kis kapitalizációjú részvények opciós kereskedése látványosan felpörgött az elmúlt hetekben, ahogy egyre több pénz áramlik az olyan befektetési alapokba is, amelyek a regionális bankok részvényeit vásárolják.

Amy Wu Silverman, az RBC Capital Markets elemzője szerint ez arra utal: 

egyre több befektető vélekedik úgy, hogy a részvénypiacok már tavaly elérték mélypontjukat,

így a valódi rali még csak most kezdődik igazán.

A tőzsdék lejtmenetére fogadó shortos befektetők több mint 120 milliárd dolláros veszteséget hoztak össze az idén, amiből 72 milliárdot június első három hete során halmoztak fel.