A Principal Asset Management vezető globális stratégája, Seema Shah szerint a mesterséges intelligencia (MI) térnyeréséből profitáló vállalatok és részvényeik egyaránt felülértékeltek már a jelenlegi szinteken, a jövő azonban egyértelműen az MI-ről fog szólni.

Woman,Using,Chatbot,In,Computer,And,Tablet,Smart,Intelligence,Ai.chat
Woman using chatbot in computer and tablet  smart intelligence Ai.Chat GPT Chat with AI Artificial Intelligence, developed by OpenAI generate. Futuristic technology, robot in online system. in office
Fotó: Shutterstock

Az elemző szerint az elmúlt hónapok piaci ralija teljes mértékben elrugaszkodott várakozásokat ültetett el a befektetők fejében, köztük rengeteg olyan elvárást is, amit a vállalatok szinte biztosan képtelenek lesznek teljesíteni, főleg nem a következő pár hónap leforgása alatt.

Ebből a túlfűtöttségből pedig könnyen következhet egy kisebb korrekció a részvényárfolyamok körében.

A szakértő rámutatott: az Nvidia, mint az MI-robbanás legnagyobb nyertese közel 200 százalékos árfolyamemelkedést élt meg az idén, amin az időben kapcsoló befektetők természetesen rengeteg pénzt kerestek. Véleménye szerint azonban jelenleg már késő beszállni a raliba, mivel a részvények túl magas értékeltségen forognak.

Shah hozzátette: a jelenlegi túlfűtöttség azonban semmit nem vesz el a technológiában rejlő hosszú távú kilátások értékétől.

Az Nvidia árfolyama 2023-tól
Háromszorosára nőt az Nvidia részvényeinek értéke az idén.

Brian Frank, a Frank Funds befektetési igazgatója kiemelte: az MI elterjedésével nemcsak a technológiai vállalatok, de a munkavállalók is jól járnak majd. A szakértő szerint az MI nem elvenni fogja az emberek munkáját, hanem megkönnyíteni és felgyorsítani azt, áttételesen a teljes gazdaságot felpörgetve ezzel.

Egyre több iparág alkalmazza az MI-t a munkavállalók napi feladatinak megkönnyítésére, a munkahelyek mégsem szűnnek meg, csak az alkalmazottak válnak hatékonyabbá és produktívabbá

– fejtette ki az elemző.

Semma Shah ugyanakkor rámutatott: az MI teljes potenciáljának eléréséhez a hatóságok szabályozói tevékenységének visszafogására is szükség van. Kiemelte: a technológiai szektor befektetői már évek óta aggodalommal tekintenek a felügyelet várható lépésire, az MI berobbanása ugyanakkor a korábbiaknál nagyobb visszhangot vert az Egyesült Államokban, felkorbácsolva ezzel a befektetők félelmeit.

Ötven éve nem volt ennyire koncentrált a részvénypiac, hét cégen múlik az amerikai tőzsdék jövője

Kirívóan fejnehéz az amerikai részvénypiaci rali, hét vállalat szárnyalása hajtja a futamot. A kérdés az, utolérheti-e őket a mezőny.

Az elemző szerint a túlzott hatósági közbenjárás könnyen billentheti ki a rohamosan fejlődő technológiai szektor szekerét a helyes útról, örvénybe lökve ezzel nem csak a szegmens részvényeit, de a teljes amerikai tőzsdét is.