Optimista az amerikai piaci rali jövőjét tekintve a Goldman Sachs, a befektetési bank elemzői azonban kiemelik: a beköszönte hatalmas csapást mérne a tőzsdékre, így minden befektető érdeke fedezni tőkéjét a parketteken.

Goldman Sachs
Goldman Sachs is being fined $3 million by the Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) for marking 60 million short trades as long between 2015 and 2018 in Suqian, Jiangsu Province, China, on April 7, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A Goldman Sachs szakértői úgy vélik, a trendeket figyelembe véve az S&P 500 index az évet 4500 pont környékén zárhatja, ami 2,5 százalékos erősödés lenne a jelenlegi szintekhez képest. Az elemzők ugyanakkor kiemelik: ha a recesszió a korábbi várakozásoknak megfelelően beköszönt, 

akkor az S&P 500 mutató akár 3400 pontig is zuhanhat, 23 százalékos értékvesztést okozva az index részvényeinek.

A szakértők szerint az idei részvénypiaci rali kifejezetten gyenge lábakon áll, így ha megremeg a gazdaság, könnyedén borulhatnak a piacok is. 

A Goldman elemzői szerint a tőzsdék szárnyalása csupán a cégek maréknyi csoportjának köszönhető, amelyek részvényei kifejezetten magas értékeltségek mellett forognak, ezért a rali fenntarthatósága erősen kérdéses. A szakértők kiemelik: a túlzott vállalati növekedési kilátásokat a piac már beárazta a részvényárfolyamokba, így a célok el nem érése hatalmasat ránthat a cégek kurzusán.

Az S&P 500 index alakulása 2023-tól
Szárnyalnak az idén az amerikai részvénypiacok

A Goldman elemzői szerint 25 százalék az esélye annak, hogy Amerika gazdasága recesszióba süllyed a következő 12 hónap során, így a pozitív irányú befektetések ellentétes kitettségű pozíciókkal való fedezése korántsem tekinthető túlzottan óvatos eljárásnak – áll a szakemberek jegyzetében.

Az S&P 500 index az idén mind az európai részvényeket, mind az ázsiai piacokat lenyomta 15 százalékos ralijával, amit még az amerikai gazdaságot érintő recessziós félelmek sem tudtak lassítani. 

Ötven éve nem volt ennyire koncentrált a részvénypiac, hét cégen múlik az amerikai tőzsdék jövője

Kirívóan fejnehéz az amerikai részvénypiaci rali, hét vállalat szárnyalása hajtja a futamot. A kérdés az, utolérheti-e őket a mezőny.

A mutató két hete lépett be a bikapiaci technikai zónába, miután közel egy évet a csökkenő trendet jelentő medvepiacon töltött. Az amerikai tőzsdék felfutása mögött egyértelműen a tavaly alaposan megrángatott technológiai cégek részvényei álltak, a mesterséges intelligencia térnyerése minden makrogazdasági aggodalmat maga mögé utasított.