A világ legnagyobb technológiai befektetési alapja visszatér a piacra, megtörve ezzel évek óta tartó defenzív helyezkedését, hogy a mesterséges intelligencia felfutásából kivehesse a részét – mondta Maszajosi Szon, a SoftBank alapítója egy befektetői konferencián.

This picture taken on February 6, 2023 shows a logo of Japan's SoftBank at their mobile shop in Tokyo. (Photo by Yuichi YAMAZAKI / AFP)
JAPAN-ECONOMY-EARNINGS-SOFTBANK
Fotó: AFP

Az üzletember rámutatott: a SoftBank a múltban több milliárd dollárt fektetett már mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó startupok százaiba, melyek a technológiai fejlődés és az MI hétköznapi piacra való betörésén keresztül hamarosan tetemes bevételi forrássá válnak majd a cég számára. 

Maszajosi Szon emlékeztetett: a SoftBank volt az MI-tér egyik legnagyobb korai befektetője.

Az üzletember az elmúlt időszakban látványosan kerülte a médiafigyelmet, miközben Vision Fund névre keresztelt kockázatitőke-alapja öt negyedéven keresztül termelte dollármilliárdos nagyságrendben a veszteségeket a tech szektor tavalyi mélyrepülése nyomán.

Szon elmondta: a SoftBank fokozatosan visszatér a technológiai startupok támogatásához is, de jelenleg legfontosabbnak a csoport mikrocsiptervező cégének, az Armnak a tőzsdére vitelét tartja, melyen keresztül 10 milliárd dollár bevonása lenne az üzletember célja.

A SoftBank alapítójának terveit a piac pozitívan fogadta, a csoport részvényei több mint 4 százalékot erősödtek egyetlen nap alatt.

A Softbank Group árfolyama 1 éves
Volt honnan, de hatalmasat erősödött a csoport árfolyama az elmúlt hetek során.

Szon kiemelte: az elmúlt hónapokban a generatív mesterséges intelligenciák potenciális felhasználását vizsgálta a vállalatcsoport több mint 400 cégből álló portfólióján belül, rendszeresen konzultálva a ChatGPT atyjának tartott Sam Altmannel is, főként az MI-alapú keresőmotorjuk japán nyelvre való optimalizációjával kapcsolatban.

Nem fogunk lazsálni, minden eddiginél nagyobb lendülettel vetjük bele magunkat a versenybe. Az Arm csipgyártóval a kvantumszámítógépek terén is megméretjük magunkat

– jelentette ki a japán milliárdos.

Az elemzők szerint a SoftBank jövőjét elsősorban az Arm tőzsdére lépése határozhatja meg: egy reális értékeltségen történő IPO stabilitást mutathatna, és optimizmust előlegezhetne meg a befektetők részéről, míg egy túl magas árcédula melletti részvénykibocsátás az Arm árfolyamának esését és a teljes csoport értékének csökkenését idézheti elő.